DS «Selis»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

DS «Selis» (1917–1942) var en ishavsskute som ble bygget i 1917 ved Knut Skaalas Verft i Rosendal, samme verft som bygget Roald Amundsens «Gjøa» i 1872.

Polarskuta[rediger | rediger kilde]

Skuta ble bygget som DS «Malula» på Skaalafjæra som ligger 500 meter utenfor det mer kjente Skaalurens verft. Med sine sine 103,8 fot og 174 brutto register tonn var D/S «Malula» i mange år den største ishavsskuta i Norge. Den første eieren til D/S «Malula» var den russiske Admiral Mikhail Sergeievich Roshchakowsky og det Russiske firmaet Chr. Marnakoff & Co. fra Arkhangelsk. Roshchakowsky hadde fått tillatelse av Aleksander Kerenskij til å emigrere med sin familie etter revolusjonen i Russland i 1917. Han brukte skuta til å hente sin kone og datter ut fra Arkhangelsk i Murmansk hvor han hadde tjenestegjort som sjef for Murmansk Marineavsnitt inntil den Russiske Revolusjonen startet. Datteren, Maria Mikhailovna Roshchakowsky hadde klengenavnet Malula og skuta var oppkalt etter henne.

Tilbake i Norge[rediger | rediger kilde]

Familien Roshchakowsky bosatte seg på Espevær hvor Roshchakowsky gikk i kompaniskap med Berner Garvik og D/S «Malula» opererte som fangstskute for Espevær Fangst og Fiskeriselskap. D/S «Malula» ble skutt inn som kapital i selskapet til en verdi av 225 000 Kr. Espevær Fangst og Fisekeriselskap gikk konkurs i 1921 og skuta ble da solgt til A/S Solvang i Haugesund og deretter til Fridtjof Nagell Nordbø i Haugesund. Hun fikk nå fiskerinummer R-61-H. Senere skiftet hun eier flere ganger, og opererte fra Sunnmøre som selfangstskute i ishavet. I 1932 ble hun solgt til A/S Schjeldrups Selfangstrederi, Skåland i Bodin og opererte nå fra Nord-Norge under navnet D/S «Selis», med fiskerinummer T-91-T. Året etter omkommer en av besetningen i ulykkene i Vestisen.

Selis i krig[rediger | rediger kilde]

Da Norge ble okkupert av tyskerne i 1940 var hun ved Newfoundland og ble da rekvirert til å delta som transportfartøy for de Allierte styrkene. I 1942 deltok hun i en operasjon for å frigjøre Svalbard fra Tyskerne. Operasjonen hadde kodenavnet Operasjon Fritham og ble utført av ishavsskutene «Selis» og «Isbjørn». De brakte med seg 82 soldater fra Skottland via Island og planen var å landsette styrkene i Barentsburg. Før de kom så langt ble de imidlertid overrasket av tyske bombefly og begge fartøyene ble senket den 14. mai 1942.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]