Espevær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Espevær
Geografi
PlasseringBømlo
Areal 1 km²
Administrasjon
LandNorge
Demografi
Befolkning87[1] (2017)
Posisjon
Kart
Espevær
59°35′25″N 5°08′56″Ø

Kabelferge i Espevær

Espevær er en øy i Bømlo kommune. Den ligger like vest for Bømlo i Vestland fylke.

Ytterst på vestlandskysten, i Bømlo kommune ligger Espevær, et særpreget fiskevær som er rikt på kulturminner. For 100 år siden var det knapt en fisker med respekt for seg selv som ikke hadde tilbrakt en natt på det lokale vertshuset Baadehuset. På midten av 1800-tallet kunne det være 20 000 mennesker på øya når silda kom.[2] Til sammenligning var det i Bergen på denne tiden 26 000 innbyggere.

I dag er innbyggertallet rundt 100. Espevær er et livskraftig samfunn. Øya har butikk, post, bank, pub, restaurant/kafé, skole og et lakserøykeri med 6 ansatte[3]. Fra Eidesvik på Bømlo går skyssbåten «Rose Ekspress» i fast rute ut til øya. Overfarten tar 10 minutter.

UFO Ringen[rediger | rediger kilde]

En av de største turistattraksjonene på øyen er UFO-ringen[4]. I 1975 dukket det plustelig opp en stor, oval sirkel på et jorde på Espevær. Det var noen soppsankere som oppdaget ringen den 7.oktober 1975. På det stedet øyboerne feirer St. Hans, var det plutselig en stor eggformet sirkel. Den var 26 meter lang, 14 meter bred og 63 meter i omkrets. I det 30cm brede sporet var gresset flatt, men levende, mens gresset både på innsiden og utsiden av ringen stod som normalt.

Et stort Sea-King helikopter fra luftforsvaret landet midt i ringen, men satte ikke merke i bakken. Det ble slått fast at dersom ringen ble laget med mekanisk påvirkning, må vedkommende gjenstand ha veid over 50 tonn. Ringen er fortsatt godt synlig men mysteriumet om hva som forårsaket den er fortsatt uoppklart.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://snl.no/Espevær
  2. ^ «Espevær har draget», artikkel i Bergens Tidende 5. juli 2008
  3. ^ Espevær Lakserøykeri
  4. ^ «Den mystiske UFO-ringen». folk.ntnu.no. Arkivert fra originalen 5. desember 2015. Besøkt 7. mars 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]