Dømt som forræder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dømt som forræder
orig. Lacombe Lucien
Generell informasjon
Utgivelsesår1974
Prod.landFrankrikes flagg Frankrike
Lengde120 min.
Språkfransk
Bak kamera
RegiLouis Malle
ManusforfatterLouis Malle
Patrick Modiano
Eksterne lenker

Dømt som forræder [1], (originaltittel: Lacombe Lucien) er et fransk drama fra 1974 regissert av Louis Malle.

Handling[rediger | rediger kilde]

I juni 1944, samtidig som de allierte slåss mot tyskerne i Normandie, forsøker Lucien Lacombe, en 17 år gammel gutt, å verve seg til den franske motstandsbevegelsen. Den lokale motstandslederen, en lærer, avviser Lucien på grunn av hans lave alder. Men kort tid senere snubler Lucien over hovedkvarteret til Carlingue, de franske hjelperne til Gestapo. Han blir arrestert. Under påvirkning av alkohol forråder han læreren som blir arrestert og utsatt for tortur.

Carlingue rekrutterer deretter Lucien til deres lovløse regime av utpressing og terror. Han nyter sin nye makt og posisjon, men forelsker seg i France Horn, en vakker fransk-født jødisk kvinne som lever tilbaketrukkethet sammen med sin far Albert, en skredder, og hennes bestemor Bella - som forsøker å forlate Paris og krysse grensen til Spania.

Lucien blir advart om at de allierte styrkene før eller senere kommer til å vinne, og at Luciens samarbeidspartner kommer til å bli drept. Albert blir snart arrestert av Carlingue, og overlevert til tyskerne. Den franske motstandsbevegelsen går til angrep mot hotellet hvor Carlingue holder til, og innbyggerne i byen blir arrestert som gjengjeldelse. Lucien havner dermed i konflikt mellom tyskerne, og den franske motstandsbevegelsen.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 1. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]