Døden i sumpene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Døden i sumpene
(Southern Comfort)
Generell informasjon
SjangerActionthriller
Prod.landUSA USA
Utgivelsesår25. september 1981 USA (premiere)
1982 Norge
Lengde105 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense18 år Norge (1982) (Norge)
Bak kamera
RegissørWalter Hill
ManusforfatterMichael Kane
Walter Hill
ProdusentDavid Brown
Michael Tolkin
Nick Wechsler
KomponistRy Cooder
SjeffotografAndrew Laszlo
KlipperFreeman A. Davies
Foran kamera
MedvirkendeKeith Carradine
Powers Boothe
Fred Ward
Alan Autry
Peter Coyote
Brion James
Franklyn Seales
FilmselskapFine Line Features
Eksterne lenker

Døden i sumpene (originaltittel: Southern Comfort) er en amerikansk actionthriller fra 1981 regissert av Walter Hill. Hovedrollene spilles av Keith Carradine og Powers Boothe.

Handling[rediger | rediger kilde]

En gruppe soldater som medlemmer av den amerikanske nasjonalgarden skal delta i en helgeøvelse i indre Louisianas sumpområder, der Cajun-folket bor. Soldatene ser på det hele som en guttetur for å slippe vekk fra dagliglivet og for å vise hvor tøffe de er. De er dårlig utrustet med proviant, har nesten bare løspatroner, og er uvitende om de fastboendes eksistens og deres skikker. Når de skal krysse en elv tyvlåner de noen kanoer som ligger ved elvebredden. Vel ute på elven ser de noen som står langs elvebredden. Plutselig tar en av soldatene å fyrer løs mot dem med løspatroner. Cajunene forstår selvsagt ikke spøken, og skyter tilbake og dreper troppens leder. Kanoene kantrer under panikken som oppstår og soldatene mister kart, kompass og radio i vannet.

Med lederen død slutter de uerfarne soldatene å fungere som gruppe og blir uregjerlige med forskjellige mål. For å hevne seg tar troppen en tilfeldig cajun til fange, banker ham opp fordi han bare snakker fransk og brenner ned hytta hans. Helt selvforskyldt har soldatene klart å gjøre leken om til blodig alvor. Det er heller ikke lett å sette seg til motverge i et fremmed sumplandskap når man bare har 3 skarpe skudd per mann, men de prøver så godt de kan. Antallet gjenlevende soldater minker taktfast, etterhvert som de går i dyrefeller og blir jaktet på av hevngjerrige cajuner som er kjent i terrenget.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen blir av mange sett på som en allegoriVietnamkrigen.

Filmen har visse likhetstrekk med drama-thrilleren Picnic med døden, som også spiller på det psykologiske med en «usynlig fiende».

Døden i sumpene hadde 18 års aldergrense da den gikk på norske kinoer.

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]