Dødelig våpen 3

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dødelig våpen 3
orig. Lethal Weapon 3
Generell informasjon
GenreKriminalfilm,[1] actionfilm,[1] thriller, kompisfilm, politikameratfilm
Utgivelsesår1992
NasjonalitetUSA
Lengde118 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRichard Donner[2][1]
ManusRobert Mark Kamen, Jeffrey Boam
TemaLos Angeles Police Department, teflonbelagt kule, Våpenhandel
Produsent(er)Joel Silver, Richard Donner
MusikkMichael Kamen
SjeffotografJan de Bont
KlippRobert Brown
Foran kamera
MedvirkendeMel Gibson,[2] Danny Glover,[2] Joe Pesci,[2] Rene Russo,[3] Stuart Wilson,[3] Mary Ellen Trainor,[3] Mark Pellegrino,[3] Alan Scarfe,[4] Sven-Ole Thorsen,[4] Miguel A. Núñez,[4] Stephen Kay,[4] Jan de Bont,[4] Kenneth Tigar,[4] Jack McGee,[4] John Cenatiempo,[4] Scott Bryce,[4] J. Mills Goodloe,[4] Lauren Shuler Donner,[4] Steve Kahan, Darlene Love, Traci Wolfe, Nick Chinlund, Paul Hipp, Henry Kingi
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarger
FilmselskapSilver Pictures
Distributør(er)InterCom
Netflix
Budsjett35 000 000 USD
Totalomsetning321 731 527 USD[5]
Premiere(r)15. mai 1992 (USA)[6]
26. juni 1992 (Sverige)[7]
27. august 1992 (Tyskland)[8]
FilmserieDødelig våpen
Eksterne lenker

Dødelig Våpen 3 er den nest siste av de fire filmene om Martin Riggs og Roger Murtaugh. Filmen ble produsert i 1992 og har Mel Gibson, Danny Glover, Joe Pesci og Rene Russo i hovedrollene.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

En uke før han skal pensjonere seg blir Roger Murtaugh (spilt av Danny Glover) og hans partner Martin Riggs (spilt av Mel Gibson) degradert etter at de forsøkte å uskadeliggjøre en bombe før kvalifiserte bombe-teknikere kommer dit, noe som førte til ødeleggelse av en tom kontor-bygning. Når de er på gatepatrulje blir de vitne til tyveri av en pansret bil. De hjelper til med å forhindre forbrytelsen, assistert av bilføreren Delores i det pansrede kjøretøyet. Den ene av de to ranene slipper unna, men den andre blir arrestert av politiet. Den mistenkte er en kjent medarbeider av Jack Travis (spilt av Stuart Wilson) en tidligere LAPD-betjent som antas å ha stått bak smugling av våpen i Los Angeles. Riggs og Murtaugh blir forfremmet igjen, og får i oppdrag å samarbeide med Lorna Cole (spilt av Rene Russo) for å spore opp Jack Travis.

Samtidig forsøker Travis å forhandle med gangster Tyrone om en våpen-avtale. Bil-tyven fra ranet av den pansrede bilen som klarte å stikke av blir brakt til Travis, som deretter dreper ham foran Tyrone for å ha satt politiet på sporet av dem. Travis bruker sin tidligere (men fremdeles gyldige) politi-legitimasjon for å komme seg inn og drepe en person som sitter i varetekt, før den mistenkte skal avhøres av politiet. Men Travis er ikke klar over at overvåkningskamera er installert i politi-stasjonen, og Lorna Cole kan bekrefte Travis sin identitet. Senere kommer deres gode venn Leo Getz (spilt av Joe Pesci) som forsøker å hjelpe Murtaugh med å selge huset hans. Han kjenner straks igjen Travis fra flere tidligere avtaler, og for Travis sin kjærlighet for ishockey. Riggs og Murtaugh mislykkes i å fange Travis ved en ishockey-kamp. Men Getz har også gitt dem informasjon om et lager Travis eier, og som politiet mistenker at Travis bruker for å lagre våpen han planlegger å selge.

Riggs og Murtaugh kontakter Cole for å ha mer mannskap tilgjengelig før de skal gå inn på lageret. I mellomtiden stopper de for å finne noe å spise, samtidig som de venter på Cole. Når de venter på maten ved en restaurant, blir de vitne til en narkotika-handel som de forsøker å forhindre. En skuddveksling bryter løs, og Murtaugh dreper en av de involverte. Men resten av dem klarer å stikke av. Murtaugh blir sjokkert og forferdet når han oppdager at den døde mannen er Darryl, en nær venn av Murtaughs sønn Nick. Riggs reiser sammen med Cole til lageret, hvor de overmanner Travis sine vakter, og tar kontroll over hans neste våpen-forsendelse. Senere den kvelden viser Riggs og Cole at de har romantiske følelser for hverandre, og de har sex sammen. Riggs finner senere Murtaugh full i båten hans, fremdeles overveldet av skyldfølelse, og støtter ham frem mot Darryls begravelse. Under begravelsen insisterer Darryls far på at Murtaugh må finne de som var ansvarlig for å gi Darryl våpen til å utføre kriminalitet.

Cole oppdager at Darryls pistol, ammunisjon og utstyr ranerne brukte opprinnelig befant seg i politiets varetekt, og etter planen skulle ødelegges. De tror at det var Travis som stjal alle disse tingene, og deretter solgte dem videre. Politiet oppdager hvor mange av Travis sine håndlangere arbeider fra. Riggs, Murtaugh og Cole klarer å arrestere flere av dem. Travis ber en av mennene sine om å hacke seg inn i politiets data-system for å se hvor politiets andre våpen-lager befinner seg. Deretter tvinger han politi-sjef Murphy (spilt av Steve Kahan) under en skuddveksling. Deretter kan Travis stjele våpen ved å bruke Murphys politi-legitimasjon. Cole finner beviser for hacking og Murphys fravær, og sammen med Riggs, Murphy og en annen politimann forsøker de å avskjære Travis. De klarer å forhindre at Travis og hans håndlangere får tak i våpnene, men en politimann blir drept i aksjonen.

Getz gir informasjon om en bolig-blokk som er under utvikling av en bedrift eid av Travis. Getz forsøker å bli med dem, men de skyter ut bil-dekkene hans for å hindre ham fra å følge etter dem. Riggs og Murtaugh tar i stedet med seg Cole for å infiltrere stedet om natten, men Travis og hans gjeng venter på dem. Det bryter ut en intens skuddveksling hvor Riggs setter fyr på en del av byggeplassen. De aller fleste av Travis sine menn blir drept. Cole ser ut til å bli skutt av Travis og hun faller. Men senere viser det seg at Cole er i live, fordi hun hadde på seg skuddsikker vest. Riggs innrømmer deretter sin kjærlighet til Cole. Dagen etter feirer Murtaughs familie hans nye tilværelse som pensjonist. Murtaugh avslører for Getz at han har bestemt seg for å ikke selge huset sitt likevel. Han ønsker å bli værende i politiet, og fremdeles være kollega med Riggs. I den siste scenen kunngjør Riggs til Murtaugh, at Riggs og Cole nå er i et forhold.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c http://www.imdb.com/title/tt0104714/; besøksdato: 28. juni 2016.
  2. ^ a b c d http://stopklatka.pl/film/zabojcza-bron-3; besøksdato: 28. juni 2016.
  3. ^ a b c d http://www.imdb.com/title/tt0104714/fullcredits; besøksdato: 28. juni 2016.
  4. ^ a b c d e f g h i j k (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  5. ^ (på en) Box Office Mojo, Wikidata Q223142, https://www.boxofficemojo.com/ 
  6. ^ www.boxofficemojo.com[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ www.sfi.se[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Internet Movie Database, www.imdb.com, verkets språk engelsk, besøkt 14. april 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]