Los Angeles Police Department

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Los Angeles Rampart politistasjon

Los Angeles Police Department (LAPD) er politietaten i byen Los Angeles i den amerikanske delstaten California. Etaten har 9 500 polititjenestemenn og 3 000 sivilt ansatte, og dekker et område på 1 209 km² med en befolkning på rundt 3,4 millioner. LAPD ble etablert i 1869 og har en rik og kontroversiell historie, inkludert episoder med politibrutalitet og korrupsjon, f.eks. Rodney King-saken. Etatens bedrifter har vært fremstilt utallige ganger i spillefilmer og TV-serier.

LAPD har vært underfinansiert gjennom årtier og Los Angeles har derfor et av de laveste antall polititjenestemenn per innbygger i forhold til andre storbyer. Som følge av dette abonnerer innbyggerne i stor grad på private sikkerhetstjenester, og vektere er et mye vanligere syn i Los Angeles' gater enn i andre byer i California.

Etaten styres av en politikommisjon bestående av fem sivile medlemmer som utpekes av borgermesteren i Los Angeles. Borgermesteren utnevner også politimesteren – med politikommisjonens godkjennelse – som er etatens øverste polititjenestemann.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]