Cyryl Klimowicz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cyryl Klimowicz
Født5. nov. 1952Rediger på Wikidata (71 år)
Amangeldi
BeskjeftigelseKatolsk prest (1980–), katolsk biskop (1999–) Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedWyższe Seminarium Duchowne Metropolii Warmińskiej "Hosianum"
NasjonalitetPolen
UtmerkelserKommandørkors av Republikken Polens fortjenstorden
Våpenskjold
Cyryl Klimowiczʼ våpenskjold

Bispedømmet Sankt Joseph i Itkutsk
Katedralen i Irkutsk (2011)

Cyryl Klimowicz (russisk: Кирилл Леопольдович Климович; født 5. november 1952 i Amangeldi i Kasakhiske SSR i Sovjetunionen) er katolsk biskop av bispedømmet Sankt Josef for latinerne i Irkutsk, et av verdens aller største av areal.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Cyryl Klimowicz ble født i Kasakhstan av polske foreldre som kom fra Braslavområdet i det senere Belarus, vest for Vitebsk.[1] Fra 1956 til 1965 bodde han i Den hviterussiske sosialistiske sovjetrepublikk, og senere flyttet han med familien til Polen. Etter å ha fullført videregående skole i 1974 gikk han inn på presteseminaret «Hosianum» i byen Olsztyn i Polen, hvorfra han ble uteksaminert i 1980.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble ordinert til prest 8. juni 1980 av Polens primas, kardinal Józef Glemp. Etter dette var fader Klimowicz sokneprest i byene Wydminy, Pasłęk og Klewki; i denne perioden var han med på byggingen av et nytt seminar i Olsztyn.

I juli 1990 ble han rektor og dekan for Hlybokaye (Glubokoje, Głębokie) i erkebispedømmet Minsk-Mogilev i Belarus.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Den 13. oktober 1999 utnevnte pave Johannes Paul II Klimowicz til hjelpebiskop i erkebispedømmet Minsk-Mohilev, og titulærbiskop av Arban. Den 4. desember 1999 ble han bispeviet i katedralen Den hellige jomfru Maria i Minsk av kardinal Kazimierz Świątek. Medkonsekratorer var Dominik Hrušovský, apostolisk nuntius i Belarus, og Aleksander Kaszkiewicz, biskop av Hrodna.

Fra 1999 til 2003 var biskop Klimowicz generalvikar for Minsk-Mogilev erkebispedømme og rektor for katedralen i Minsk.

Den 17. april 2003 utnevnte pave Johannes Paul II ham til bispedømmebiskop av bispedømmet Sankt Joseph i Irkutsk, med sete i Irkutsk.[2] Den 15. juni 2003 ble han innsatt i embedet i katedralen i Irkutsk. Han ble også administrator av kirkedistriktet Juzjno-Sakhalinsk.

Den 18. januar 2005 ble biskop Klimowicz utnevnt til viseformann for konferansen for katolske biskoper i Russland (KKER). Han er leder av Kateketkommisjonen og kommisjonen for interkristen og interreligiøs dialog og dialogdn med ikke-troende. Han taler flytende hviterussisk, russisk, polsk og italiensk.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Studio Wschód: Daleka bliska Syberia». Besøkt 15. mai 2021. 
  2. ^ «aidrussia.org». Arkivert fra originalen 7. mars 2018. Besøkt 7. mars 2018.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 7. mars 2018. Besøkt 24. februar 2022. 
  3. ^ catholic-hierarchy.org klim, lest 24. februar 2022

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]