Curt Sachs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Curt Sachs
Født29. juni 1881[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Berlin[5]
Død5. feb. 1959[1][2][3][6]Rediger på Wikidata (77 år)
New York City[7]
BeskjeftigelseMusikkforsker, komponist, etnomusikolog, musikkteoretiker, universitetslærer, kunsthistoriker Rediger på Wikidata
Akademisk gradDoktorgrad[8]
Utdannet vedHumboldt-Universität zu Berlin
NasjonalitetTyskland
USA
UtmerkelserÆresdoktor ved Freie Universität Berlin

Curt Sachs (1881–1959) var en tysk musikkviter. Han var en av stifterne av moderne organologi (studiet av musikkinstrumenter) og blir trolig best husket i dag for sitt med-forfatterskap til Hornbostel-Sachs-systemet for klassifisering av musikkinstrumenter sammen med Erich von Hornbostel.

Sach var født i Berlin. I sin ungdom studerte han piano, musikkteori og komposisjon. Hans doktorgrad i 1924 fra Berlins universitet (hvor han siden ble professor i musikkvitenskap) var imidlertid i kunsthistorie, med en senere tese om Verrocchios skulpturer. Han påbegynte en karriere som kunsthistoriker, men ble mer og mer hengiven overfor musikken, og han ble etter hvert utnevnt til leder for Staatliche Instrumentensammlung som var en stor samling av musikkinstrumenter. Han reorganiserte og restaurerte store deler av samlingen, og slik begynte hans karriere som organolog.

I 1913 utgav Sachs sin bok Real-Lexicon der Musikinstrumente, som vel var den mest omfattende oversikt over musikkinstrumenter på 200 år. I 1914 utgav han og Erich Moritz von Hornbostel det arbeidet de i dag trolig er best kjent for i Zeitschrift für Ethnologie, nemlig et nytt system for klassifisering av musikkinstrumenter. Det er i dag kjent som Hornbostel-Sachs-systemet. Det har blitt revidert mange ganger opp gjennom årene og har vært gjenstand for en del kritikk, men det fortsetter å være det mest brukte system for klassifisering blant etnomusikologer og organologer.

I 1933 fikk Sachs sparken fra sine stillinger i Tyskland av nazipartiet fordi han var jøde. Sachs flyttet da til Paris, og siden til USA hvor han slo seg ned i New York. Han underviste ved New York University fra 1937 til 1953, og han jobbet dessuten ved New York Public Library.

Han skrev bøker om rytme, dans og musikkinstrumenter, hvor boka The History of Musical Instruments (1942), en omfattende oversikt over musikkinstrumenter fra hele verden gjennom historien fremdeles regnes som et essensielt arbeid innen fagfeltet.

Sachs døde i 1959 i New York. American Musical Instrument Society har en «Curt Sachs Award» som utdeles hvert år til individer for deres bidrag til organologi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Curt-Sachs, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000007773, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id sachs-curt, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 30. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 2. april 2015[Hentet fra Wikidata]