Croagh Patrick

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Croagh Patrick, Irlands hellige fjell.

Croagh Patrick, fra irsk Cruach Phádraig som betyr «Patricks fjell» er et 764 m høyt fjell på vestkysten av øya Irland. Fjellet er et viktig pilegrimsmål.

Det ligger 8 km fra byen Westport i grevskapet Mayo i Irland, ved foten av fjellet ligger landsbyene Murrisk og Lecanvey. Fjellet utgjør sørdelen av en u-dal dannet av en isbre i siste istid. Dalen fører ut til Clewbukten. Croagh Patrick er del av en lengre åskjede som går fra øst til vest, i vest ligger fjellet Ben Goram.

Fjellet har navn etter Patrick av Irland, men er lokal kjent som «the Reek». I Ulsterannalenes innførsel for året 1113 kalles fjellet Cruachán Aigle («Ørnefjellet»).

Pilegrimsmål[rediger | rediger kilde]

Croagh Patrick har vært et valfartsted for pilegrimer i uminnelige tider. Det har vært hevdet at valfartene til fjellet er en førkristen tradisjon, den kristne valfarten er begrunnet i fortellingene om at St. Patrick på 400-tallet fastet på toppen av fjellet i førti dager og siden bygde en kirke der. Det blir sagt at Patrick etter å ha fullført fasten kastet en bjelle ned fjellsiden, og med det forviste alle slanger fra Irland.

Det er særlig den siste søndagen i juli, som lokalt kalles Reek Sunday, hvor pilegrimer kommer til Croagh Patrick. Flere tusen bestiger fjellet den dagen, mange av pilegrimene går barføtt opp fjellet. I 2006 var det 15 000 mennesker som gikk opp denne ene dagen, tidligere år har det sannsynligvis vært enda flere.

På toppen ligger det et lite kapell som ble innviet i 1905.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Irish Times, artikkel om pilegrimsvalfarten i 2006 html (engelsk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]