Croagh Patrick

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Croagh Patrick, Irlands hellige fjell.

Croagh Patrick, fra irsk Cruach Phádraig som betyr «Patricks fjell» er et 764 m høyt fjell på vestkysten av øya Irland. Fjellet er et viktig pilegrimsmål.

Det ligger 8 km fra byen Westport i grevskapet Mayo i Irland, ved foten av fjellet ligger landsbyene Murrisk og Lecanvey. Fjellet utgjør sørdelen av en u-dal dannet av en isbre i siste istid. Dalen fører ut til Clewbukten. Croagh Patrick er del av en lengre åskjede som går fra øst til vest, i vest ligger fjellet Ben Goram.

Fjellet har navn etter Patrick av Irland, men er lokal kjent som «the Reek». I Ulsterannalenes innførsel for året 1113 kalles fjellet Cruachán Aigle («Ørnefjellet»).

Pilegrimsmål[rediger | rediger kilde]

Croagh Patrick har vært et valfartsted for pilegrimer i uminnelige tider. Det har vært hevdet at valfartene til fjellet er en førkristen tradisjon, den kristne valfarten er begrunnet i fortellingene om at St. Patrick på 400-tallet fastet på toppen av fjellet i førti dager og siden bygde en kirke der. Det blir sagt at Patrick etter å ha fullført fasten kastet en bjelle ned fjellsiden, og med det forviste alle slanger fra Irland.

Det er særlig den siste søndagen i juli, som lokalt kalles Reek Sunday, hvor pilegrimer kommer til Croagh Patrick. Flere tusen bestiger fjellet den dagen, mange av pilegrimene går barføtt opp fjellet. I 2006 var det 15 000 mennesker som gikk opp denne ene dagen, tidligere år har det sannsynligvis vært enda flere.

På toppen ligger det et lite kapell som ble innviet i 1905.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Irish Times, artikkel om pilegrimsvalfarten i 2006 html (engelsk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]