Slaget ved Mag Tuired

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lughs magiske spyd

Fortellingen om slaget ved Mag Tuired (Cath Maige Tuired; på engelsk Moytura eller Moytirra) er en av de fortellingene fra irsk mytologi som skildrer hvordan alvefolket Tuatha dé Danann nedkjempet tidligere folkegrupper og/eller demoniske makter, for å gjøre Irland egnet som bosted for det irske folket.

Mag Tuired betyr «stolpesletta», og ifølge tradisjonen ligger stedet i provinsen Connacht, vest i Irland. Ulike tradisjoner legger stedet nær enten Galway eller Sligo.

Det første slaget[rediger | rediger kilde]

Det finnes to sagatekster, og fortellinger om to slag.[1] I den første av fortellingene kjemper Tuatha dé Danann mot folkegruppen Fir Bolg, som fremstilles som Irlands eldste, prehistoriske befolkning. Fir Bolg skal opprinnelig ha bodd i Irland, før de ble fordrevet og levde som slaver i antikkens Hellas. Navnet Fir Bolg betyr «sekkemennene», og kobles til at de som slaver bar stein i sekker. Etter slavetiden skal de ha vendt tilbake til Irland og hersket der i 37 år før de ble bekjempet av Tuatha dé Danann. Alvefolket ankom Irland i tre hundre skip, ledet av kong Nuada. De brente skipene sine, for å avskjære sin egen flukt. Slaget mellom Tuatha de og Fir Bolg omfatter blant annet en tvekamp mellom Nuada og Fir Blogs mester Sreng. I dette slaget mistet Nuada armen sin.

De andre slaget[rediger | rediger kilde]

Det andre slaget regnes som det viktigste. Denne teksten kalles Cath Dédenach Maige Tuired (de siste slaget…) eller Cath Tánaiste Maige Tuired (det andre slaget…). Teksten er kjent i et manuskript fra 1500-tallet; men bygger trolig på tekster så gamle som fra 800-1100-tallet. Deler av teksten er også kjent fra Lebor Gabála Érenn, men handlingen utvides betraktelig i forhold til denne.

I det andre slaget kjemper Tuatha dé mot Fomoire-folket. «Mens Fir Bolg fremstilles som en folkegruppe som fordrives og erstattes av Túatha Dé, fremstilles Fomoire-folket som demoner som står i opposisjon til Túatha Dé.»[2]

Etter det første slaget, hvor han mistet armen, måtte Nuada skaffe seg en arm av sølv. Denne protesen gjorde at han mistet autoritet, og han overlot makten til halvfomoiren Bres. Bres opptrer undertrykkende overfor alvefolket, og Nuada, som har fått armen tilbake, gjenvinner makten.

Kampen mot Fomoirene vinnes med kreftene til de tre heltene og brødrene Dagda, Ogma og Lugh. Rekdal[2] antar at disse tre heltene er opprinnelige guder. De har hver sine attributter: Dagma har en klubbe, Lug et kastespyd og en slynge. Lug avgjør slaget.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ I antologien Keltiske myter, redigert av Jan Erik Rekdal 2006, presenteres fortellingene som Slaget i éntall; som ett slag mot to ulike grupper.
  2. ^ a b Kilde for sitat og vurderinger er Jan Erik Rekdals innledning til Keltiske myter, 2006

Teksten på norsk[rediger | rediger kilde]