Cozonac

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Flettet cozonac med rosiner.
To varianter: med rosiner og med valnøtter.

Cozonac (bulgarsk: kozunak, rumensk: cozonac) er en tradisjonell rumensk og bulgarsk søt gjærbakst, som tradisjonelt lages til påske og jul. Kaken minner om den italienske julekaken panettone, som særlig knyttes til Lombardia-regionen. Den mest synlige forskjellen er at cozonac tradisjonelt skal formes som et rektangulært, høyt brød.

Cozonac minner også om colomba pasquale, en kake som er spesifikk for påsken i Italia. Colomba pasquale er på sin side et bakverk som er svært likt panettonen, men har ulik form og pyntes med en sprø mandelglasur.

Tilberedelse[rediger | rediger kilde]

Romania[rediger | rediger kilde]

Deigen er omtrent den samme gjennom hele Romania. De viktigste ingrediensene er mel, melk, sukker, egg, smør, sukker og gjær. Deigen smaksettes ofte med vaniljesukker, revet sitronskall og/eller appelsin. Oppskriften varierer fra område til område i Romania.

Brødene kan være rektangulære eller runde; enkle eller flettet.

Noen foretrekker cozonac med fyll; i så fall finnes det en rekke ulike typer fyll. Fyllet kan inneholde valnøtter, hasselnøtter, valmuer, rosiner, kandisert frukt, søtost[klargjør] (til påske), kakao eller syltetøy. Noen kombinerer flere av disse ingrediensene. Vanlige kombinasjoner er valnøtter og valmuer, valnøtter og kakao, eller søtost og rosiner.

Det vanligste er likevel å tilsette cozonac-deigen biter av kandisert frukt, nøtter og/eller rosiner, i stedet for å tilberede et separat fyll.

Den ferdige deigen stekes i stekeovn. Deigen legges i en bakeform. Ovnen skal ha en starttemperatur på ca. 180° C. Når kaken begynner å bli brun, senkes temperaturen. Det er viktig at ovnen ikke åpnes slik at kald luft slipper inn. Når kaken er ferdigstekt tas den ut av ovnen og avkjøles i formen.

Moldova[rediger | rediger kilde]

I Moldova lages det lignende runde og høye kaker som kalles babele. Disse kakene lages uten fyll, men deigen kan inneholde opptil 20 egg, foruten smør, revet sitronskall og/eller appelsinskall samt rom- og vaniljeessens; noen ganger tilsettes også rosiner.

Tilberedning av slikt søtt bakverk er en tradisjon som inngår i kristne moldoveres påskefeiring. Det brukes spesielle kakeformer i keramikk til babele, som er en av de viktigste påskekakene i Moldova; den andre er pasca, som er et søtt brød med valnøtter og valmuefrø.

Som regel bakes både babele og pascuaskjærtorsdag.

Referanser[rediger | rediger kilde]