Constantin Carathéodory

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Constantin Carathéodory

Constantin Carathéodory (gresk: Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, Konstantinos Karatheodori; født 13. september 1873 i Berlin, Tyskland, død 2. februar 1950 i München) var en gresk matematiker. Han gjorde flere viktige bidrag innen emner som teorien for funksjoner av en reell variabel, innen variasjonsregning, og innen målteori.

Hans arbeid omfatter også viktige resultater innen konforme fremstillinger og i teorien om grensen til korrespondanse. Constantin begynte sin formelle utdannelse ved en privatskole i Vanderstock i 1881. Han forlot skolen etter to år, og deretter tilbrakte han tid med sin far på et besøk til Tyskland, også tilbrakte han tid Vintrene mellom 1883 og 1884, og mellom 1884 og 1885 tilbrakte han tid på den italienske rivieraen. Tilbake i Brussel i 1885 begynte han på en skole for et år hvor han først begynte å bli interessert i matematikk.

Carathéodory begynte også å trene som en militær ingeniør. Han gikk på École Militaire de Belgique fra oktober 1891 til mai 1895 og han studerte ved École d'Application mellom 1893 og 1896. I 1897 brøt det ut krig mellom Tyrkia og Hellas. Dette satte Carathéodory i en vanskelig posisjon siden han støttet grekerne, mens faren hans tjenestegjorde for regjeringen i Det osmanske riket.

Han har også utgitt en bok om Egypt som blant annet inneholder ett vell av informasjon angående historie og geografi av dette landet. I 1909 publiserte Carathéodory et banebrytende arbeid som ble kalt «Undersøkelser på grunnmuren av Termodynamikk»

I 1924 ble Carathéodory utnevnt til professor i matematikk ved Universitetet i München, Tyskland. Han holdt denne posisjonen frem til sin død i 1950. Carathéodory formulerte det aksiomatiske prinsippet om irreversibilitet innen termodynamikk i 1909.

Den 19. desember 2005 kom flere israelske tjenestemenn sammen med Israels ambassadør i Athen, og presenterte for den greske utenriksdepartementet flere kopier av over 10 brev mellom Albert Einstein og Constantin Carathéodory som tyder på at arbeidet med Carathéodory har bidratt til å forme noen av Albert Einsteins mest berømte teorier. Disse brevene var en del av en lang korrespondanse som varte mellom 1916 og 1930.