Spinnermåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Colotois pennaria)
Hopp til navigering Hopp til søk
Spinnermåler
Spinnermåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Colotois pennaria
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: Spinnermåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Egentlige målere
Slekt: Colotois
Habitat: løvskog og hager
Utbredelse: - i Norge nord til Møre og Romsdal
- i Europa

Spinnermåler (Colotois pennaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne store, oransje arten kan minne om ekte spinnere (Lasiocampidae), derav navnet. Den er nokså vanlig i Sør-Norge og flyr langt utover høsten, da den gjerne kommer til lys.

larve

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske stor (vingespenn 35 – 50 mm), kraftig, brunoransje til rødlig brun måler. Antennene er fjærformede hos hannen, trådformede hos hunnen. Forvingen er trekantet med spisse forhjørner, svakt bølgete langs ytterkanten, med to mørke, nesten rette, tverrstriper. Den har en liten, mørk flekk mellom tverrstripene og vanligvis en liten, hvit flekk nær vingespissen. Av og til er tverrstripene og flekkene nesten helt uvisket. Bakvingen er noe lysere enn forvingen, men en mørk tverrstripe.

Larven er mer eller mindre mørkt brunlig, med et par spisse vorter på ryggsiden av det nest-siste kroppsleddet. Disse har en kort børste i spissen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Spinnermåleren finnes i løvskog, hager og parker. Larvene kan spise mange ulike slags løvtrær og busker. De voksne målerne flyr om natten i september og november, gjerne helt fram til frosten kommer. De kommer ofte til lys. Denne arten overvintrer som egg.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i det meste av Europa og Det nære østen. I Norge finnes den nord til Møre og Romsdal, men mangler på det indre Østlandet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]