Benny Moré

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Benny Moré
FødtBartolomé Maximiliano Moré Gutiérrez
28. aug. 1916[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Lajas
Død19. feb. 1963[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (46 år)
Havanna
BeskjeftigelseSanger, dirigent, komponist Rediger på Wikidata
NasjonalitetCuba
UtmerkelserInternational Latin Music Hall of Fame (1999)
Latin Songwriters Hall of Fame (2016)

Benny Moré - statue i Cienfuegos

Benny Moré (født 24. august 1919 i Santa Isabel de las LajasCuba, død 19. februar 1963 i Havanna) var en kubansk sanger. Han ble døpt som Bartolomé Moré men endret senere navnet til Benny Morè. Av tilhengerne fikk han tilnavnet «El Bárbaro del Ritmo» (rytmenes barbar) - og mange av dem regnet ham som Cubas beste sanger noensinne.[trenger referanse]

Til forskjell fra mange andre cubanske sangere som gjerne spesialiserte seg i én musikkform, mestret han de fleste stilarter i tradisjonell og nyere cubansk musikk, heriblant guaracha guajira, mambo, bolero, cha cha cha, afro, canción og guaguancó.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble født og vokste opp i Santa Isabel de las Lajas, en innlandslandskommune noen få mil nord for Cienfuegos. Allerede i barndommen viste han stor musikalsk begavelse, men siden han kom fra en fattig, farget familie fikk han verken musikalsk eller annen utdannelse. Han lærte heller aldri noter, men mot slutten av sin karriere var det han som arrangerte de ulike musikkstykkene.

Veien mot toppen[rediger | rediger kilde]

På begynnelsen av 1930-tallet kjøpte han seg en akustisk gitar, opptrådte gratis på ulike restauranter i Havanna og livnærte seg på det han fikk i driks. På midten av 1930-tallet dro han til Mexico. Her fikk han seg jobb som sanger i et storband og opptrådte også i en meksikansk film.

I 1940 dro han tilbake til Havanna, opptrådte i noen radioprogram og fikk fast jobb som vokalist i gruppen Cauto conjunto som ble ledet av Mozo Borgellá. I 1944 kom han i kontakt med Trio Matamoros og jobbet fast sammen med dem, trolig fram til høsten 1945 (eller 1947) da han hoppet av under en turne til Mexico. Da han kom tilbake til Cuba på slutten av 1950-tallet, var han en kjent sangstjerne i Mexico, Panama, Colombia, Brasil og Puerto Rico, men så godt som ukjent på Cuba. Han spilte inn noen singler og spilte sammen med et par forskjellige band mens populariteten hans økte. Det store gjennombruddet kom da han i 1954 etablerte sitt eget storband, Banda Gigante. Fram til sin død i 1963 ledet han storbandet, reiste rundt på Cuba og turnerte i en rekke land i Latin-Amerika.

Sorti[rediger | rediger kilde]

Moré førte et rimelig hardt liv med mange kvinner og store mengder alkohol, og døde av skrumplever i 1963, bare 43 år gammel.[trenger referanse]

Hvert år i september arrangeres det en festival i Cienfuegos til hans minne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 3. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 11058168, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6q250d9, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Amín E. Naser: Beny Moré, La Habana, Ediciones Unión, 1985.
  • Bladimir Zamora, sel. y pról.: Beny Moré: Bella ilusión. Cancionero, La Habana, 1992.
  • John Radanovich: Wildman of Rhythm: the Life and Music of Beny Moré, University Press of Florida, Gainesville, FL, 2009. En inglés.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]