Christian Friedrich Witt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Christian Friedrich Witt
Født1660
Altenburg
Død3. april 1717
Gotha
Beskjeftigelse Komponist
Nasjonalitet Tyskland
Musikalsk karriere
Instrumentorgel

Christian Friedrich Witt (født rundt 1666 i Altenburg, død 3. eller 13. april 1717 i Gotha) var en tysk kirkemusiker og komponist.

Christian Friedrich Witt var sønn av hofforganisten Johann Ernst Witt, som sannsynligvis gav sønnen den første musikkundervisningen. Hoffet i Gotha bekostet videregående utdanning i Salzburg og Wien, og I 1685 og 1686 fikk han undervisning av Georg Caspar Wecker i Nürnberg.

I juni 1686 ble Witt utnevnt til kammerorganist ved hoffet i Sachsen-Gotha-Altenburg. Han ble i 1694 nestleder av hoffkapellet og rykket opp til kapellmester i 1713, en post han hadde til sin død. Georg Philipp Telemann betegner ham i Johann Matthesons Grundlagen einer Ehren-Pforte (1740) som en dyktig kapellmester.

Witt skrev mer enn 70 kantater. I 1715 gav han ut Psalmodia Sacra, en samling med 762 salmer. Friedrich Wilhelm Marpurg skrev at det var den beste musikalske sangbok han kjente til. I tillegg skrev Witt klavermusikk og instrumentalverk, deriblant flere concerti, overtyrer og suiter i fransk stil, samt sju concerti grossi i italiensk stil (Witt kalte dem Sonaten).

Witts komposisjon Passacaglia in d ble lenge tilskrevet J. S. Bach (BWV Anh. 182).

Av Witts elever kan nevnes Hieronymus Florentinus Quehl.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]