Chingford

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Chingford
Chingford
Queen Elizabeth's Hunting Lodge
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Waltham Forest
Admin. grevskap: Stor-London
Seremon. grevskap: Stor-London
Status By (town)

Chingford er en by i Waltham Forest i Stor-London, omkring 16 km nordøst for Charing Cross. Nord og øst for byen ligger Epping Forest og grensen til Essex. Mot vest finner man King George's Reservoir og elven Lee.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stedet er nevnt i Domesday Book (1086) som Cinghefort. De eldste bosetningene var landsbyer ved Chingford Green og Chingford Hatch. Langs elvebredden var det en del trafikk, fordi stedet lå langs ruten mellom Waltham Abbey og Stratford via Walthamstow.

Stedsnavnet har gitt navn til elven Ching gjennom en tilbakedannelse, fordi man på et tidspunkt antok at det betydde «krysningsstedet i Ching». Men det kommer egentlig fra cëgingaford, som betyr «de som bor ved det stutte krysningsstedet».

Chingford ble en markedsby i løpet av middelalderen. Langt inn i det 19. århundre bestod den ikke av stort mer enn en klynge landsbyer og gårder som lå nokså isolert. I 1873 endret dette seg da jernbanen kom. Da Corporation of London fikk ansvaret for Epping Forest i 1878 ble det enda mer aktuelt for pendlere å bosette seg der. I 1882 ble skogen offisielt åpnet for publikum av dronning Victoria.

I 1894 ble Chingford et urbant distrikt, og fikk dermed status som by. I 1965 ble den innlemmet i bydelen Waltham Forest og dermed i Stor-London. Den utgjør dermed ikke lenger et eget distrikt, men er fortsatt en by innenfor en større by. I mellomkrigsårene var det stor utvikling, og senere har det blant annet kommet et stort handelsområde på Chingford Mount.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Queen Elizabeth's Hunting Lodge, opprinnelig kalt Great Standing, ble bygget for Henrik VIII i 1543. Den ble brukt når monarken ønsket å se hjortene i skogen, og fikk senere navn etter Elizabeth I fordi hun satte pros på stedet. Den har blitt endret mye etter hennes tid. Bygningen ligger i Epping Forest rett utenfor byen, og er åpen for publikum.

Pole Hill, også rett utenfor byen, står en obelisk i granitt. Den ble reist i 1824 av John Pond, som var Astronomer Royal. Obelisken markerer nordlig retning fra Royal Observatory Greenwich. Plasseringen skulle være på Greenwichmeridianen, men ved omkalkuleringen av denne i det 19. århundre kom man til at den står omkring fem og en halv meter vest for meridianen.