City of London Corporation

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
City of Londons våpen. Mottoet Domine, dirige nos betyr «Herre, styr oss».

City of London Corporation tidligere Corporation of London, er den valgte myndigheten i City of London. Rådet består av City of Londons borgermester, Court of Aldermen og Court of Common Council. Det styrer kun innenfor City, og har ingen myndighet i resten av London, og heller ikke i Middle og Inner Temple. Corporation har sete i Guildhall.

Valg[rediger | rediger kilde]

For å være stemmeberettiget må man være minst 18 år gammel, statsborger i Det forente kongerike, et EU-land eller et Samveldeland, og enten bosatt i City eller utnevnt av et laug eller firma i City.

Firmaer og organisasjoner, uansett selskapsform, som har sine lokaler innenfor City of London kan utnevne et antall av sine ansatte som stemmegivere. Antallet er basert på hvor mange ansatte de har: De med færre enn ti ansatte har én stemmegiver, de med ti til femti ansatte har én stemmegiver for hver femte ansatte og de med mer enn femti ansatte har ti stemmegivere pluss én ekstra for hver femtiende ansatte utover de første femti.

De ansatte teller i utregningen av antall stemmegivere uansett nasjonalitet, men for å kunne bli stemmegiver må man i tillegg til ovennevnte krav være i en av følgende kategorier:

  • De som har arbeidet for firmaet / organisasjonen i det siste året
  • De som har sittet i styret det siste året
  • De som har arbeidet for firmaet / organisasjonen i minst fem år, og har arbeidet i City en gang i løpet av de siste fem år
  • De som har arbeidet i City i ti år, og en gang i løpet av de siste fem år

Enkeltmannsforetak kan ikke utnevne stemmegivere, men dersom lokalene ligger i City kan eieren stemme på samme måte som de som bor i City.

Valgkretser[rediger | rediger kilde]

City of London er delt i 25 valgkretser (wards), som hver velger en alderman og et antall rådsmedlemmer som avgjøres av størrelsen på valgkretsen. Tabellen nedenfor angir tallene ved siste valg (2004).


Krets Rådsmedlemmer
Aldersgate 5
Aldgate 5
Bassishaw 3
Billingsgate 2
Bishopsgate 8
Bread Street 2
Bridge 2
Broad Street 3
Candlewick 2
Castle Baynard 7
Cheap 2
Coleman Street 5
Cordwainer 3
Cornhill 2
Cripplegate 9
Dowgate 2
Farringdon Within 8
Farringdon Without 10
Langbourn 2
Lime Street 3
Portsoken 4
Queenhithe 2
Tower 5
Vintry 2
Walbrook 2
Totalt 100