City of London Corporation

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
City of London Corporation
TypeKommunalt selskap, lokalmyndighet
VirkeområdeCity of London
Etablert1191 (Julian)
LederJeffrey Evans
HovedkontorGuildhall
MottoDomine, dirige nos
JurisdiksjonCity of London
Nettsidecityoflondon.gov.uk
City of Londons våpen. Mottoet Domine, dirige nos betyr «Herre, styr oss».

City of London Corporation, tidligere Corporation of London, men offisielt og juridisk Mayor and Commonalty and Citizens of the City of London, er den valgte myndigheten i City of London, det historiske sentrum i London, og lokaliseringen av det meste av Storbritannias finansielle sektor. Navnet ble endret til City of London Corporation i 2006 for å forhindre forvirring med lokalmyndigheten i det bredere London, Greater London Authority.[1]

Rådet består av City of Londons borgermester, Court of Aldermen og Court of Common Council. Det styrer kun innenfor City, og har ingen myndighet i resten av London, og heller ikke i Middle og Inner Temple. Corporation har sete i Guildhall.

I 1801 hadde City en befolkning på rundt 130 000 innbyggere, men ved utviklingen av City til et sentralt forretningsdistrikt ført til at befolkningstallet falt til under 5 000 etter den andre verdenskrig. Det har steget noe siden, til 8 072 innbyggere i 2014, hovedsakelig grunnet utviklingen av Barbican Estate, mot 8 538 689 innbyggere for Stor-London.[2]

Valg[rediger | rediger kilde]

For å være stemmeberettiget må man være minst 18 år gammel, statsborger i Det forente kongerike, et EU-land eller et samveldeland, og enten bosatt i City eller utnevnt av et laug eller firma i City.

Firmaer og organisasjoner, uansett selskapsform, som har sine lokaler innenfor City of London kan utnevne et antall av sine ansatte som stemmegivere. Antallet er basert på hvor mange ansatte de har: De med færre enn ti ansatte har én stemmegiver, de med ti til femti ansatte har én stemmegiver for hver femte ansatte og de med mer enn femti ansatte har ti stemmegivere pluss én ekstra for hver femtiende ansatte utover de første femti.

De ansatte teller i utregningen av antall stemmegivere uansett nasjonalitet, men for å kunne bli stemmegiver må man i tillegg til ovennevnte krav være i en av følgende kategorier:

  • De som har arbeidet for firmaet/organisasjonen i det siste året
  • De som har sittet i styret det siste året
  • De som har arbeidet for firmaet/organisasjonen i minst fem år, og har arbeidet i City en gang i løpet av de siste fem år
  • De som har arbeidet i City i ti år, og en gang i løpet av de siste fem år

Enkeltmannsforetak kan ikke utnevne stemmegivere, men dersom lokalene ligger i City, kan eieren stemme på samme måte som de som bor i City.

Valgkretser[rediger | rediger kilde]

City of London er delt i 25 valgkretser (wards), som hver velger en alderman og et antall rådsmedlemmer som avgjøres av størrelsen på valgkretsen. Tabellen nedenfor angir tallene ved siste valg (2004).

Krets Rådsmedlemmer
Aldersgate 5
Aldgate 5
Bassishaw 3
Billingsgate 2
Bishopsgate 8
Bread Street 2
Bridge 2
Broad Street 3
Candlewick 2
Castle Baynard 7
Cheap 2
Coleman Street 5
Cordwainer 3
Cornhill 2
Cripplegate 9
Dowgate 2
Farringdon Within 8
Farringdon Without 10
Langbourn 2
Lime Street 3
Portsoken 4
Queenhithe 2
Tower 5
Vintry 2
Walbrook 2
Totalt 100

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Det var populært kjent som Corporation of London, men den 10. november 2005 ble det annonsert Arkivert 23. mai 2006 hos Wayback Machine. at dens uformelle fra 3. januar 2006 til bli City of London (eller City of London Corporation grunnet for å skille det geografiske området). Dette kan redusere forvirringen mellom Corporation og Greater London Authority.
  2. ^ «United Kingdom: Greater London», City Population

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]