Chiasalvie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chiasalvie
Nomenklatur
Salvia hispanica
L.
Populærnavn
chiasalvie
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Ordenleppeblomstordenen
Familieleppeblomstfamilien
UnderfamilieNepetoideae
TribusMentheae
Slektsalvieslekta
Økologi
Utbredelse: Mexico, Guatemala

Chiasalvie (Salvia hispanica) er en plante i leppeblomstfamilien. Den er kjent for de spiselige frøene, chiafrø. Planten vokser vilt i Mexico og Guatemala, men dyrkes også i Bolivia, Ecuador, Colombia, Nicaragua, nordvestlige Argentina, deler av Australia og i sørvestlige USA.

Det finnes tekster i Mendoza-kodeksen fra 1500-tallet som indikerer at planten ble dyrket av aztekere i førkolumbisk tid, og økonomiske historikere har foreslått at den var like viktig som mais som grøde.[1] Den brukes fortsatt mange steder i Sør-Amerika hvor kjernene tidvis males, andre ganger benyttes det hele i næringsrike drikker eller som matkilde.[2]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet «chia» er avledet fra nahuatl (aztekisk) i betydningen «oljeaktig», som i vegetabilsk olje.[3] Dagens meksikanske delstat Chiapas har sitt navn fra nahuatl «chiavann» eller «chiaelv». Den er den ene av to planter som er kjent som chia. Den andre var Salvia columbariae, folkelig kjent som «gullchia» eller «ørkenchia».

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Cahill, Joseph P. (2003): «Ethnobotany of Chia, Salvia hispanica L. (Lamiaceae)» i: Economic Botany 57 (4), s. 604–618. doi:10.1663/0013-0001(2003)057[0604:EOCSHL2.0.CO;2].
  2. ^ Kintzios, Spiridon E. (2000): Sage: The Genus Salvia. CRC Press. ISBN 9789058230058, s. 17.
  3. ^ «The Plant List: A Working List of All Plant Species», Theplantlist.org

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]