Hopp til innhold

Theora

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Theora er en fri videokodek som utvikles av organisasjonen Xiph.org, som en del av Ogg-prosjektet. Theora er ment som en konkurrent til MPEG-4 (for eksempel Xvid eller DivX), Windows Media Video, RealVideo, og andre høykomprimeringskodeker.

Theora er arvtageren etter On2s videokodek VP3. VP3 var i utgangspunktet patentert, men On2 har gitt det ut under en fri programvarelisens (BSD-liknende) som sikrer hele menneskeheten retten til å bruke programvare basert på VP3 for all framtid uansett hensikt. Dette gjør Theora svært interessant for fri programvare-bevegelsen.

Den norske regjeringen har blitt foreslått[1] å bruke Theora på offentlige nettsteder.

Teknisk informasjon[rediger | rediger kilde]

Theora lagrer kun bildedelen av videoen. Lyden lagres som regel i Vorbis, men Speex eller FLAC går også an. Undertekst kan lagres med tekstkodeken Writ. Det hele pakkes i et innkapslingsformat, vanligvis Ogg. Foretrukket filendelse er da .ogv, men .ogg er tradisjonelt mye brukt.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Etter flere år i alfa- og betastadium blei Theora 1.0 gitt ut den 3. november 2008.[2] Nå er utviklingsfokuset retta på en ny koder med kodenavnet «Thusnelda» som vil bli inkludert i en framtidig Theora 1.1-utgivelse. Formatet ble "frosset" i Theora 1.0alfa3 (utgitt i juli 2004), så filmer lagret etter dette tidspunktet vil fortsette å være kompatible med framtidige avspillere.

Historie[rediger | rediger kilde]

6. september 2001
On2 utgir kildekoden for bibliotekfilene til VP3 under sin egne "VP3.2 Public License".
27. mars 2002
On2s grunnlegger og teknologisjef Dan Miller sender en e-post til vorbis-dev og annonserer On2s interesse i å samarbeide med Xiph.org og relisensiere VP3 under LGPL.
24. juni 2002
On2 og Xiph.org offentliggjør at de skal samarbeide om utviklingen av Ogg Theora Se også On2s offentliggjøring.
25. september 2002
Theora alfa 1 utgis. Se også On2s offentliggjøring.
16. desember og 27. desember 2002
Theora alfa 2 utgis.
18. mai 2003
De gamle VP3-binærkodekene utgis.
9. juni 2003
En referanseimplementasjon av alfa 2 utgis.
23. januar 2004
Milepæl-2-utgaven av RealNetworks' Helix player inneholder en tidlig støtte for Ogg Theora. Sjekk statusen på helixcommunity.org
20. mars 2004
Referanseimplementasjon alfa 3 utgis.
10. mai 2004
Theora/Vorbis plugginn versjon 0.2 for Windowsversjonen av RealPlayer utgis. Last ned fra helixcommunity.org[død lenke].
1. juni 2004
Theora som binærformat fryses. Det har ikke forandret seg siden alfa 3. Dette betyr at alle filer kodet med versjon alfa 3 eller nyere er garantert å kunne spilles av med alle fremtidige dekodere.
14. desember 2004
alfa 4 utgis.
20. august 2005
alfa 5 utgis.
24. september 2009
1.1 (Thusnelda) utgis.

Koding av Theora-video[rediger | rediger kilde]

Libtheora-biblioteket, fra theora.org, inneholder referanseimplementasjonen av både koder og dekoder. Foreløpig (mars 2006) finnes det ikke noe offisielt program som kan kode Theora-video.

Det finnes et tredjepartsprogram, ffmpeg2theora, som bruker FFmpeg til å dekode MPEG-video og libtheora til å kode Theora-video.

Den frie lyd/video-dekoderen ffdshow kan kode Theora-video ved hjelp av multikodekpakken Video for Windows inne i populære AVI-redigeringsprogrammer som VirtualDub. Det støtter både koding og dekoding av Theora-videostrømmer og bruker Theoras alfa 4-biblioteker. Imidlertid kan ikke alle de gode egenskapene i Theora nyttes i gjennom ffdshows grensesnitt.

Det frie 'Video-DJ'-programmet Freej kan kode og strømme ogg/theora. Video kommer fra en eller flere video- eller bildefiler/kilder mens lyd kommer fra lydkortet.

Det frie Videoredigeringsprogrammet LiVES kan kode ogg/theora i forskjellige kvaliteter.

En betaversjon av Thoggen for Linux, et GTK+ og GStreamer-basert DVD-kopieringsprogram som koder ogg/theora.

Redigering av Theora-video[rediger | rediger kilde]

Følgende videoredigerings­programmer kan importere og eksportere Ogg Theora:

Spilling av Theora-video[rediger | rediger kilde]

Du kan finne videoer til å teste Theora-avspilleren din, se her liste over Theora-demoer eller her Theora testsvitte Arkivert 13. februar 2007 hos Wayback Machine..

Liste over Theora-videospillere[rediger | rediger kilde]

Strømming av Theora[rediger | rediger kilde]

Følgende medieservere strømmer Theora video:

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Regjeringen krever Ogg, Vorbis og Theora». NRKbeta. 8. januar 2009. Besøkt 12. november 2022. 
  2. ^ «November 3, 2008: Xiph.Org releases Theora 1.0». www.xiph.org. Besøkt 12. november 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata