Vorbis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vorbis
MIME-typeaudio/ogg
Utviklet avChris Montgomery, Xiph.Org Foundation
StandardSpesifikasjon

Vorbis er en fri lydkodek fra Xiph.org, den samme organisasjonen som leder utviklingen av Ogg, FLAC, Theora, med flere. Disse formatene er også patentfrie, og Xiph utgir referanseimplementasjoner av dem under en BSD-lisens. Lyd kodet i Vorbis vil, i likhet med konkurrerende formater som Musepack, MP3, AAC og WMA, ikke være identisk med originalen, men gjengivelsen kan gjøres god nok til at menneskeøret ikke hører forskjell. Vorbis er ikke et selvstendig filformat, men lagres i et konteinerformat, oftest Ogg, og denne kombinasjonen kalles Ogg Vorbis. Avhengig av konteinerformat, kan Vorbis-lyden multiplekses med andre datastrømmer, for eksempel video og undertekst. Theora-video og/eller Vorbis-lyd i Ogg-konteiner utgjør de foretrukne multimedieformatene på Wikipedia.

Lydkvalitet[rediger | rediger kilde]

Lengden av et lydspor i Ogg Vorbis er entydig gitt eksakt lik originalen. Dette er en motsetning til MP3 og AAC, der ulike enkodere legger til ulike lengder av tilnærmet stillhet på start og slutt, som igjen håndteres ulikt av ulike dekodere.

Metadata[rediger | rediger kilde]

Såkalte Vorbis comments kan lagre metadata om alt mulig. Disse er UTF-8-strenger på formen "ATTRIBUTT=verdi", der store og små bokstaver i attributtnavnet går for det samme. Eksempler: "ArTiSt=Röyksopp", "TRACKNUMBER=01". Lengden av hver streng, samt lengden av all metadata kan maksimalt være 2³²-1 byte.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]