Chants of Sennaar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chants of Sennaar
UtviklerRundisc
UtgiverFocus Entertainment
DistributørSteam[1]
KunstnerJulien Moya
Rachelle Bartel
KomponistThomas Brunet
PlattformMicrosoft Windows[1]
Nintendo Switch
Xbox One
PlayStation 4
Utgivelse5. september 2023[2]
SjangerEventyr
ModusEnspiller[2]
AldersgrensePEGI 7
Nettstedwww.rundisc.io/chants-of-sennaar/

Chants of Sennaar er et franskutviklet eventyrspill utviklet av Rundisc og utgitt av Focus Entertainment. Spillet ble utgitt 5. september 2023 for Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One og Windows.

Spillet er inspirert av myten om Babels tårn. Spilleren må oversette de ukjente språkene til beboerne av tårnet, for å til slutt å kunne hjelpe de ulike folkegruppene med å kommunisere. Spillet inneholder puslespill spilleren må løse, samt minigames og sniking.

Spillets gang[rediger | rediger kilde]

Spilleren utforsker et stort tårn som rommer fem folkegrupper med hvert sitt unike språk. Språkene er logografiske, og har ulike grammatiske regler: Noen av dem viser flertallsform ved å repetere et substantiv og pronomen (f.eks. «plante plante» for «planter», «jeg jeg» for «vi»), mens andre har et eget tegn for å representere flertallsform (som «[flertall] plante» for «planter»).

Spilleren må ty til ulike metoder for å forstå språkene. Dette blir mulig blant annet ved å analysere illustrerte skilt, forstå kontekst, og tyde ikke-verbal kommunikasjon. Spilleren får også en notatbok der man kan skrive ned hva man tror tegnene betyr, noe som blir synlig når man holder musepekeren over tegn man har oversatt. Etter man har oppdaget et visst antall tegn, vil notatboka vise illustrasjoner som representerer betydningene deres. Hvis spilleren drar riktig tegn til riktig illustrasjon, blir tegnene godkjent og spilleren får den faktiske oversettelsen. Disse oversettelsene vises også over tegnene, og hvis alle tegnene i en setning har blitt oversatt, vises oversettelsene i fullstendige setninger (som setningen «[du] [å lete] [prest]» blir oversatt til «du leter etter presten»).[3]

For å komme seg videre i tårnet må spilleren løse puslespill, utforske, og snike seg gjennom forbudte områder.[4]

Handling[rediger | rediger kilde]

Spilleren våkner i en sarkofag på bunnen av et tårn, og oppdager gjennom å utforske området at hvert nivå av tårnet er hjemmet til en unik folkegruppe med hvert sitt språk.

Den første folkegruppa man møter er The Devotees (engelsk: «de hengivne»), en religiøs folkegruppe som tror at guden deres befinner seg på toppen av tårnet. De blir hindret fra å bevege seg videre i tårnet av en låst port, som voktes av The Warriors («krigerne»). Krigerne ser på de hengivne som urene, og nekter derfor å slippe dem inn. De venter på en beskjed fra folkegruppa på neste nivå, "("bardene"), som de beundrer for deres musikk og kunst. Bardene har gjort deler av sitt folk til slaver for å opprettholde livstilen sin, og et komplisert tunnelsystem finnes under bakken som slavene bruker for å forflytte seg. Bardene latterliggjør tanken om å bevege seg videre i tårnet, fordi de tror at et dødbringende monster blokkerer veien videre. Det har de rett i, og spilleren må unngå monsteret, som kun kan oppholde seg i skygge. Når når man den fjerde folkegruppen, The Alchemists («alkymistene»), som forsker på en måte å åpne en svær port som de tror leder til mytiske skapninger, kalt The Fairies (engelsk: «feene») på språket deres.

Bak denne porten møter man The Anchorites («eremittene»), en teknologisk avansert folkegruppe. De har konstant på seg VR-headset, har stengt seg selv vekk fra resten av tårnet, og anser befolkningen som fortapt. En av eremittene forklarer at deres folk bygde tårnet for lenge siden, og at de var de opprinnelige beboerne. Senere kom flere grupper til tårnet, og på grunn av frykt og misforståelser kommuniserte de ikke med hverandre, og de ulike folkegruppene ble til. Eremittene bestemte derfor å sende seg selv i indre eksil, noe som oppretteholdes av en kunstig intelligens kalt Exile («eksil»). Eremitten forteller at hovedkarakteren ble skapt for å bygge bro mellom de ulike folkegruppene, og gir spilleren som oppgave å oversette for med terminaler man finner rundt i tårnet.

Når hovedkarakteren har klart å oversette alle terminalene, blir positive forhold bygget mellom alle gruppene. De hengivne spiller musikk for krigerne, og de inviterer bardenes slaver til å bo sammen med dem i området deres, The Abbey («klosteret»). Krigerne hjelper alkymistene med å bekjempe monsteret, alkymistene hjelper de hengivne med å ta vare på plantene sine, og bardene holder en konsert for krigerne.

Nær slutten av spillet når man toppen av tårnet, hvor man finner et seremonielt alter. Det ser ut til at spillet slutter, og man starter fra starten av – men man oppdager fort at noe er galt. Alle karakterene er borte, spillet «glitcher», og andre unormaliteter preger verdenen. Den kunstige intelligensen Eksil sender monsteret etter spilleren i et forsøk på å stoppe ferden til toppen av tårnet, men til slutt forstår hovedkarakteren at hen er fanget i den virtuelle virkeligheten Eksil har skapt, og bryter fri.

Etter å ha returnert til virkeligheten ser man at eremittene er frigjort fra VR-headsettene sine og sosialiserer med hverandre. Idet spilleren nå når toppen av tårnet, er medlemmer fra alle folkegruppene tilstede, og alteret kan endelig aktiveres. Alteret viser en serie med tegn fra de fem språkene som representerer hver gruppes ideal (Gud, Plikt, Skjønnhet, Transformasjon, Eksil), og viser at de alle stammer fra det samme symbolet. Spillet slutter med at alle beboerne av tårnet snakker fritt med hverandre, endelig uten språkbarrieren.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Chants of Sennaar ble utviklet av Julien Moya og Thomas Panuel. De hadde tidligere utviklet spillet Varion sammen i 2018, Moya som frilans grafisk designer og Panuel som digital prosjektleder. De begynte å jobbe med Chants of Sennaar i 2020, og halvannet år senere tok de med en demo til konferansen Gamescon for et møte med Focus Interactive. Utgiveren bestemte seg for å finansiere resten av utviklingen. Dette gjorde det mulig for dem å ansette en frilans lyddesigner og komponist.[5]

Spillet ble utgitt for Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One og Windows den 5. september 2023,[6] og ble utviklet i Frankrike.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Steam, Steam-ID 1931770, besøkt 5. september 2023[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Steam, 1.0.0.79, 12. september 2003, Steam-ID 1931770, Wikidata Q337535, https://store.steampowered.com 
  3. ^ Christopher Donlan (12. september 2023). «Chants of Sennaar Review». Eurogamer. Besøkt 21. mars 2024. 
  4. ^ Emily Price (9. september 2023). «When puzzle game Chants of Sennaar is on a roll, there’s nothing else like it». Polygon. Besøkt 31. mars 2024. 
  5. ^ Jason Schreier (13. oktober 2023). «Two Hobbyists Made One of This Year’s Best Video Games». Bloomberg. Besøkt 31. mars 2024. 
  6. ^ Sal Romano (19. april 2023). «Chants of Sennaar launches September 5 for PS4, Xbox One, Switch, and PC». Gematsu. Besøkt 31. mars 2024. 
  7. ^ Simon Fitzgerald (5. september 2023). «Mini Review: Chants of Sennaar (PS4) - A Terrific Translator Puzzler». Pushsquare. Besøkt 31. mars 2024.