Liuyang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fra Liuyang
Li Tians grav i storkommunen Dayao. Foto: Anders Hållinder 2007
Liuyangi Hunan

Liuyang (kinesisk: 浏阳, 瀏陽; pinyin: Liúyáng) er en by på fylkesnivå i Changsha, hovedstaden i Hunan i Folkerepublikken Kina.

Befolkningen var på 1 339 594 innbyggere i 1999.[1]

Liuyang er kjent for sin fyrverkeriindustri. Etter kinesisk tradisjon kom svartkruttets oppfinner fra en landsby i fylket Liuyang. Li Tian, kalt Zhusheng, skal ha blitt født i Dayao i Liuyang den 18. april 601 under keiser Renshou og døde i en alder av 89 år i 690. Hans grav finnes i Beidahe i gamle Dayao.

Liuyang er blant de mange lokalsamfunn i Kina som i moderne tid er blitt rammet hardt av forurensningsproblemer. I 2009 kom det til folkelige protester etter at mer enn 500 innbyggere ble forgiftet av tungmetaller benyttet i en bly- og zinkforedlingsfabrikk og så spylt inn i vassdrag eller på bakken.[2]

Kulturminner[rediger | rediger kilde]

Stedet for troppenes forening i storkommunen Wenjiashi under Høstoppstanden (秋收起义文家市会师旧址, Qiushou qiyi Wenjia shi huishi jiuzhi), ca. 50 kilometer sørøst for Liuyang, ble i 1961 oppført på Folkerepublikken Kinas liste over kulturminner.

Administrative enheter[rediger | rediger kilde]

Subdistrikter: Guankou (关口街道), Hehua (荷花街道), Jili (集里街道), Huaichuan (淮川街道).

Storkommuner: Shegang, Longfu, Chunkou, Shashi, Yong An, Beisheng, Zhangfang, Chengtanjiang, Zhonghe, Wenjiashi, Yonghe, Guandu, Gugang, Yanxi, Zhentou, Taipingqiao, Puji, Jin Gang, Guanqiao, Dayao, Daweishan, Dahu, Chengchong.

Kommuner: Xijiang, Qibaoshan, Guanqiao, Baijia, Gaoping, Gejia, Sankou, Dongyang, Yanghua, Xiaohe, Jiaoxi.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Kinas riksvei 106 går gjennom området. Den løper fra Beijing og er innom blant annet Hengshui, Kaifeng, Ezhou og Shaoguan på sin vei ned til Guangzhou i Sørkina.

Kinas riksvei 319 fører også gjennom byfylket. Riksveien bgynner i Xiamen i Fujian, løper nordvestover gjennom provinsene Jiangxi, Hunan, og Chongqing, til den ender opp i Chengdu, hovedstaden i provinsen Sichuan.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]