Hopp til innhold

Xiamen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Xiamen
厦门市Xiàmén Shì
LandFolkerepublikken Kinas flagg Folkerepublikken Kina
ProvinsFujian
StatusBy på prefekturnivå
TidssoneUTC+8
Postnummer361000
Retningsnummer00592
Areal1 699 km²
Befolkning3 531 347 (2010[1])
Bef.tetthet2 078,49 innb./km²
Nettsidewww.xiamen.gov.cn
Posisjonskart
Xiamen ligger i Kina
Xiamen
Xiamen
Xiamen (Kina)
Kart
Xiamen
24°28′47″N 118°04′55″Ø

Gammelt og nytt i Xiamen.

Xiamen (kinesisk: 厦门; pinyin: Xiàmén – tidligere kjent som Amoy) er en kinesisk storby i provinsen Fujian ved Kinas kyst mot Taiwanstredet og Sørkinahavet. Administrativt regnes den som subprovinsiell by. Befolkningen innen bygrensene anslås (2010) til 1,8 millioner, men hele prefekturet har 3,5 millioner innbyggere.

Navnet Amoy svarer til hvordan «Xiamen» uttales på det språket som tales i byen Zhangzhou, et hokkien-språk. Lokalt i Xiamen, på amoydialekten innen sørlig minspråk (minnan), er uttalen omtrent Ē-mn̂g. Navnet betyr «Porten til det store herskapshuset».

Administrasjon[rediger | rediger kilde]

Xiamen i Fujian.

Xiamen administrerer seks distrikter:

Distriktene Siming og Huli utgjør Xiamen spesielle økonomiske sone.

Historie[rediger | rediger kilde]

Xiamen ble siden 1541 anløpt av europeiske skip, eller var utgangspunktet for kinesiske handelsskip som omlastet til europeerne i rom sjø. På 1800-tallet var det hovedeksporthavnen for te.

Xiamen var det siste støttepunktet for Koxinga i hans kamp mot Qing-dynastiets fremrykkende tropper før han måtte trekke seg tilbake til Taiwan.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Luftfart[rediger | rediger kilde]

En stor flyplass, Xiamen Gaoqi internasjonale lufthavn, har rute- og cargotrafikk med både innenlands- og utenlandsdestinasjoner. Den er hjemmebase for Xiamen Airlines (厦门航空; pinyin: Xiàmén Hángkōng; Pe̍h-ōe-jī: E-mng Hang-khong), som var det første flyselskap i Folkerepublikken som drives av privatpersoner. Selskapet ble stiftet 25. juli 1984.

Vei[rediger | rediger kilde]

Kinas riksvei 319 har sitt startpunkt i Xiamen. Riksveien løper nordvestover gjennom provinsene Fujian, Jiangxi, Hunan, og Chongqing, til den ender opp i Chengdu, hovedstaden i provinsen Sichuan.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Xiàmén Shì Citypopulation.de

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]