Xiamen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gammelt og nytt i Xiamen

Xiamen (kinesisk: 厦门; pinyin: Xiàmén – også kjent som Amoy) er en kinesisk storby i provinsen Fujian ved Kinas kyst mot Taiwanstredet og Sørkinahavet. Administrativt regnes den som subprovinsiell by. Befolkningen innen bygrensene anslås (2004) til 536 000, men hele området har 1,24 millioner innbyggere. Innbyggertallet i byen har økt kraftig og er stipulert til 4 255 000 000 i 2014.[trenger referanse]

Navnet Amoy svarer til hvordan «Xiamen» uttales på det språket som tales i byen Zhangzhou, et hokkien-språk. Lokalt i Xiamen, på amoydialekten innen sørlig minspråk (minnan), er uttalen omtrent Ē-mn̂g. Navnet betyr «Porten til det store herskapshuset».

Administrasjon[rediger | rediger kilde]

Xiamen i Fuzhou

Xiamen administrerer seks distrikter:

Distriktene Siming og Huli utgjør Xiamen spesielle økonomiske sone.

Historie[rediger | rediger kilde]

Xiamen ble siden 1541 anløpt av europeiske skip, eller var utgangspunktet for kinesiske handelsskip som omlastet til europeerne i rom sjø. På 1800-tallet var det hovedeksporthavnen for te.

Xiamen var det siste støttepunktet for Koxinga i hans kamp mot Qing-dynastiets fremrykkende tropper før han måtte trekke seg tilbake til Taiwan.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Luftfart[rediger | rediger kilde]

En stor flyplass, Xiamen Gaoqi internasjonale lufthavn, har rute- og cargotrafikk med både innenlands- og utenlandsdestinasjoner. Den er hjemmebase for Xiamen Airlines (厦门航空; pinyin: Xiàmén Hángkōng; Pe̍h-ōe-jī: E-mng Hang-khong), som var det første flyselskap i Folkerepublikken som drives av privatpersoner. Selskapet ble stiftet 25. juli 1984.

Vei[rediger | rediger kilde]

Kinas riksvei 319 har sitt startpunkt i Xiamen. Riksveien løper nordvestover gjennom provinsene Fujian, Jiangxi, Hunan, og Chongqing, til den ender opp i Chengdu, hovedstaden i provinsen Sichuan.