Jingguangbanen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dazhimenstasjonen i Hankou, som var sørlig endestasjon for den opprinnelige Jinghanbanen

Jingguangbanen (forenklet kinesisk: 京广铁路; tradisjonell kinesisk: 京廣鐵路; pinyin: Jīngguǎng tiělù) er en viktig hovedstrekning på jernbanenettet i Folkerepublikken Kina. Strekningen løper fra Vestbanegården i Beijing og sørover til Guangzhou i provinsen Guangdong.

Jernbanelinjen består av to avsnitt. Det nordlige avsnittet, Jinghanbanen, går fra Beijing til Hankou, og det sørlige avsnittet, Wuguangbanen, fra Wuchang til Guangzhou. Hankou og Wuchang, som før var hver sin by, men nå er bydeler i Wuhan, ligger på hver sin side av elven Yangzi. Det var først i 1957 at de to jernbanestrekningene ble sammenknyttet da Yangtzebroen i Wuhan stod ferdig.

Jingguangbanen knytter sammen Beijing og Guangzhou og strekker seg gjennom seks provinser, nemlig Beijing, Hebei, Henan, Hubei, Hunan og Guangdong. Lengden er 2324 kilometer. Det gjennomgående (non stop) Jingjiu-toget mellom Beijing og Hongkong følger fremdeles (2009) denne banen, selv etter at Jingjiubanen ble åpnet.

Den 7. februar 1923 gikk jernbanearbeidere på Jinghanbanen til streik for sine rettigheter og i protest mot krigsherrenes brutalitet. Denne streiken fikk en viss betydning for det kinesiske kommunistpartis fremvekst.

De viktigste stoppesteder langs ruten[rediger | rediger kilde]

Fra nord til sør: