Ceiba speciosa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ceiba speciosa
Nomenklatur
Ceiba speciosa
(A.St.-Hil.) Ravenna
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenkattostordenen
Familiekattostfamilien
UnderfamilieBombacoideae
SlektCeiba
Økologi
Habitat: tropisk lauvfellende skog
Utbredelse: Sør-Amerika

Ceiba speciosa er et løvfellende tre i kattostfamilien. Det ble tidligere regnet til en egen slekt som Chorisia speciosa.

Det blir 10–20 m høyt. Eldre trær har en paraplyformet krone og en flaskeformet stamme med en diameter på opptil 1,2 m. Stammen og greinene har 4–5 mm lange, koniske torner, men tornene har falt av den nedre, oppsvulmete delen av stammen. Barken er grønn på yngre trær, men blir grå på eldre. Bladene sitter spredt og er håndflikete med 5–7 småblad som er elliptiske eller omvendt eggformede, 8–12 cm lange og 2–4 cm brede. Hovedbladstilken er 5–10 cm lang, og stilken til småbladene 0,6–2 cm.

Blomstene sitter i bladhjørnene enkeltvis eller i grupper på tre. Begeret er klokkeformet og grønt med 4–5 fliker. Det er fem frie kronblad som er 7–10,5 cm lange og 2,5–3,5 cm brede. De er hvite og hårete på utsiden, og rosa eller røde og glatte på innsiden. Fem pollenbærere er vokst sammen til et rør som ligger rundt den nedre delen av fruktemnet. Griffelen er 7–8 cm lang.

Pollineringen utføres av store sommerfugler i familien svalestjerter som setter seg på blomsten når de leter etter nektar ved basis av kronbladene. De slår som regel med vingene mens de sitter og får slik kontakt med både pollenknapper og arr. Kolibrier og flaggermus besøker også blomstene, men bidrar neppe til pollineringen.

Frukten er en avlang kapsel med fem kammer som er 12–18 cm lang og 9–12 cm bred. Frøene er omgitt av hvite bomullsfibre. Når kapselen er moden, sprekker den opp, og fibrene hjelper frøene med å spre seg med vinden.

Ceiba speciosa vokser oftest vilt i tropisk lauvfellende skog, men kan også finnes i fuktigere skogtyper. Den er utbredt over et stort område i Brasil, nordlige Argentina, Paraguay, Bolivia og sørlige og sentrale Peru. Arten plantes i hager og langs gater i subtropiske strøk og er mye brukt i sørlige deler av Portugal, Spania og USA.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Ceiba speciosa – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata