Cathrine Winnes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cathrine Winnes
Født22. aug. 1977[1]Rediger på Wikidata (46 år)
Oslo
BeskjeftigelseDirigent Rediger på Wikidata
Utdannet vedNorges musikkhøgskole
Kungliga Musikhögskolan
NasjonalitetNorge
Musikalsk karriere

Cathrine Winnes (født 22. august 1977) er en norsk dirigent.

Hun er sjefdirigent og kunstnerisk leder for Blåsarsymfonikerna i Stockholm (The Swedish Wind Ensemble), siden 2016. Sammen har de spilt inn samtlige av Stravinskijs verk for blåsere "Works for Winds" på Nilento Records.

Fra august 2013- 2016 var hun sjefdirigent og kunstnerisk leder i Östgöta Blåsarsymfoniker i Linköping, Sverige.[2]

Winnes er dirigent og programleder i TV- serien "She Composes like a Man", produsert av Peiling Film og TV for SVT. Hun medvirket som dirigent og presentatør i dokumentarkonserten "Kunst og Regime" om Sjostakovitsj 5.symfoni, sendt på NRK, også produsert av Peiling. Hun dirigerte Sveriges Radios Symfoniorkester og Radiokören i de SVT- sendte julekonsertene i 2017 og 2018, Kringkastingsorkesterets julekonsert sendt på NRK i 2016, og Norrköpings Symfoniorkester i finalen på "Kontrapunkt", sendt på SVT i 2018.

Hun har dirigert alle de profesjonelle symfoniorkestrene i Norge, Oslo-Filharmonien, Kringkastingsorkestret,Bergen Filharmoniske Orkester, Trondheim Symfoniorkester, Stavanger Symfoniorkeste, Kristiansand Symfoniorkester Tromsø Symfoniorkester Arktisk Filharmoni og samtlige av de norske profesjonelle korpsene. I utlandet har hun bl.a dirigert Sveriges Radios Symfoniorkester, Kungliga Filharmoniska Orkester i Stockholm, Göteborgs Symfoniker, Norrköpings Symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester, Gävle Symfoniorkester, Odense Symfoniorkester, Helsingborg Symfoniorkester Tampere Philharmonic Orchestra, Johannesburg Philharmonic Orchestra, Durban Philharmonic Orchestra og Estlands Nasjonaloperas orkester.

Hun har dirigert ved Kungliga Operaen i Stockholm, Göteborgs Operaen, Malmö Opera og Wermlands Operaen, og gjør sin debut på den Norske Opera i 2020.

Hun har vært aktiv innenfor samtidsmusikken, og har uroppført flere orkesterverk. I 2013 uroppførte hun Cecilie Ores opera "Adam and Eve" som gikk på Festspillene i Bergen og Ultima Festivalen i Oslo. Hun har vært med i prosjektet Inversion, med konserten "en musik blir till" som også ble sendt på SVT.

Winnes har sin utdanning i musikkpedagogikk og klassisk saksofon fra Norges musikkhøgskole (2000) og diplomeksamen i orkesterledelse Kungliga Musikhögskolan (2002) og Norges musikkhøgskole (2004) med blant andre Jorma Panula, Ole Kristian Ruud og Per Sigmund Thorp som lærere.

Fra 2006-2013 var hun kunstnerisk leder for Universitetets symfoniorkester, Oslo, og har vært ansatt på Musikkonservatoriet i Trondheim som dirigentstipendiat.

Siden 2008 har hun undervist i ensembleledelse ved Norges musikkhøgskole.

Cathrine Winnes er siden 2015 sjefsdirigent og kunstnerisk leder for Blåsarsymfonikerna i Stockholm.

Priser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wikipedia på norsk[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Winnes ny chefsdirigent för Östgöta Blåsarsymfoniker». Östgöta Correspondenten. 29. april 2013. Arkivert fra originalen . Besøkt 2. mai 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]