Catalinaaffæren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En svensk Douglas C-47A, (DC-3, svensk betegnelse Tp 79), tilsvarende det flyet som ble skutt ned i 1952 av Sovjet
Catalinaaffæren
Et svensk Consolidated PBY-5A Catalina (svensk betegnelse Tp 47) tilsvarende det som ble skutt ned av sovjetisk jagerfly under søk etter den savnede C-47

Catalinaaffæren (svensk: Catalinaaffären) er betegnelsen på den diplomatiske krisen som ble utløst i juni 1952 da et svensk militært fly av typen Tp 79 (Douglas C-47) forsvant sporløst under et signaletterretningsoppdrag over Østersjøen.

Bakgrunnen for flygningene var et hemmelig svensk-amerikansk etterretningssamarbeid som brøt med Sveriges offisielle nøytralitetslinje. Under søk etter det savnede flyet ble et sjøredningsfly av typen Tp 47 (Consolidated PBY Catalina) angrepet av et sovjetisk MiG-15 jagerfly og ble så skadet at det måtte nødlande. Alle de fem besetningsmedlemmene ble reddet av et vesttysk lastefartøy.

De pårørende til de 8 (tre besetning og fem etterretningsspesialister) ombord i signaletterretningsflyet levde lenge i uvisshet om hva som hadde skjedd. Selv om den sovjetiske lederen Nikita Khrusjtsjov bekreftet overfor den svenske statsministeren Tage Erlander i 1956 at flyet var skutt ned av Sovjet ble det i mange år hemmeligholdt av den svenske staten. Etter den kalde krigens slutt vedgikk Russland i 1991 at flyet var skutt ned. I 2003 ble vrakene funnet av svenske dykkerfartøy i internasjonalt farvann og de ble berget året etter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]