Carl Marzani

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Carl Marzani (født 4. mars 1912 i Roma, Italia, død 11. desember 1994) var en amerikansk venstreorientert politisk aktivist og utgiver.

Marzani var arrangør for det politiske partiet Communist Party of Great Britain, frivillig soldat under den spanske borgerkrigen. Under den andre verdenskrig tjenestegjorde Marzani i de føderale etterretningstjenesten Office of Strategic Services (OSS) og senere i det amerikanske Department of State. Marzani måtte sone tre år i fengsel for å ha skjult sitt medlemskap i det britiske kommunistpartiet, mens han var ansatt i OSS. Familien hans emigrerte til USA i 1924 og bosatte seg i Scranton, Pennsylvania. Carl begynte i første klasse i en alder av tolv år, uten å kunne snakke engelsk.

Marzani ble uteksaminert fra den videregående skolen i 1931 med et stipend til Williams College. På college ble Marzani en sosialist. Han begynte på denne tiden å skrive og han ble redaktør for skolens litterære magasin. I 1935 giftet Marzani med sin første kone, Edith Eisner, en skuespiller hvis artistnavn var Edith Emerson. I 1935 ble Marzani uteksaminert summa cum laude fra Williams College med en bachelorgrad i engelsk. Marzani flyttet deretter til New York. I 1936 begynte han ved Oxford University. Da den spanske borgerkrigen brøt ut reiste Marzani til Spania som frivillig for å delta i den republikanske hæren. Marzani kommanderte de republikanske troppene i Durruti Column, en enhet som var en del av den anarkistiske fløyen av de republikanske styrkene. Marzani var tilbake i England igjen i 1938 da han mottok en bachelorgrad i filosofi, politikk og økonomi fra University of Oxford.

Sommeren 1938 reiste Marzani og hans andre kone rundt om i verden og de besøkte India, Indokina, Kina, Japan og flere land i Europa. Etter deres verdensturné, reiste Marzanis til USA. Etter den tyske invasjonen av Sovjetunionen i midten av 1941, ble Marzani gjort til direktør for en populært front som også var en del av en anti-fascistisk organisasjon, og han trakk seg fra det britiske kommunistpartiet i august 1941. I januar 1947 ble Marzani tiltalt for bedrageri ved å motta offentlige midler. Han ble dømt den 22. juni 1947 og Marzani ble løslatt i 1951.