Carl Czerny

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Carl Czerny
Carl Czerny.jpeg
Født 21. februar 1791
Wien
Død 15. juli 1857
Wien
Begravet Wiener Zentralfriedhof
Nasjonalitet Østerrike

Carl Czerny (født 21. februar 1791, død 15. juli 1857) var en østerriksk pianist, komponist og musikklærer. I dag huskes han best for sine bøker med etyder for piano.

Czerny ble født i Wien og fikk først pianoundervisning av sin far, før han fikk timer av Hummel, Salieri og Beethoven. Han var et vidunderbarn, og opptrådte offentlig for første gang i 1800, med en pianokonsert av Mozart. Han fikk også æren av å gi Wien premieren på Beethovens femte pianokonsert i 1821.

Han begynte raskt å lære videre til andre, og var også et vidunderbarn på dét feltet — i en alder av 15 var han allerede en ettertraktet instruktør! Blant mange andre undverviste han Franz Liszt. Senere dediserte Liszt sine Transcendentale etyder til Czerny, som var en av de første komponister som brukte ordet «etyde» («studie») som tittel.

Czerny komponerte også mange andre stykker, blant annet en rekke messer og rekviemer, samt et stort antall symfonier, konserter, sonater og strykekvartetter. Disse stykkene spilles sjelden i dag, og han er kjent som komponist nesten utelukkende basert på etydene han skrev. Mange av disse studiene brukes fremdeles i dag.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]