Carl Borgward

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Carl Borgward
Borgward meingast.jpg
Carl F. W. Borgward (venstre) og Hubert M. Meingast (andre fra venstre) rundt 1950.
Født10. november 1890
Altona, Hamburg, Det tyske rike
Død28. juli 1963 (72 år)
Bremen, Forbundsrepublikken Tyskland
Hjerteinfarkt
Beskjeftigelse Ingeniør
Parti Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
Nasjonalitet Tyskland
Utmerkelser Großes Verdienstkreuz mit Stern des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland

Carl Friedrich Wilhelm Borgward (født 10. november 1890 i Altona i Hamburg, død 28. juli 1963 i Bremen) var en tysk ingeniør og designer, og stifter av Borgward-gruppen, basert i Bremen.

Carl Borgward var sønn av kullhandleren Wilhelm Borgward, og hadde tolv søsken. I 1913 var han ferdig utdannet ingeniør, og kjempet senere i 1. verdenskrig. I 1919 var han en av personene bak Bremer Reifenindustrie, et selskap som produserte bildeler, og spesielt radiatorer. I 1920 ble selskapet omstrukturert og fikk navnet Bremer Kühlerfabrik Borgward & Co..

I 1924 begynte selskapet produksjon av den lille trehjulede varebilen Blitzkarren, og i 1925 kom en ny modell kalt Goliath. Sammen med partneren Wilhelm Tecklenburg stiftet Borgward selskapet Goliath-Werke Borgward & Co. I 1931 tok de to partnerne over bilprodusenten Hansa-Lloyd-Werke, og Borgward-gruppen ble dannet.

Den 23. september 1938 åpnet Carl F. W. Borgward Automobil- und Motorenwerke i Sebaldsbrück nær Bremen. Etter Krystallnatten i november 1938 sluttet Borgward seg til NSDAP, og frem til slutten av andre verdenskrig produserte Borgward for det meste biler og lastebiler til det tyske militæret. Da fabrikken ble bombet i 1944 var halvparten av arbeiderne tyske krigsfanger, og Carl Borgward ble fengslet frem til 1948.

I 1949 ble den første bilmodellen under merkenavnet Lloyd lansert, LP 300. Modellen var en liten personbil med chassis og karosseri i tre, utstyrt med totaktsmotor, og var en konkurrent til Volkswagens Boble. Samme år presenterte Borgward også den store personbilen Hansa, som var den første europeiske bilen med pongtongkarosseri. Denne ideen var hentet fra amerikanske magasiner som Borgward hadde lest under fengslingen.

Selskapets største suksess kom i 1954 med modellen Borgward Isabella. Modellen var moderne, og hadde et design som tiltalte de tyske kundene, som var ute etter amerikanske linjer og kromdetaljer i europeiske dimensjoner.

Økt konkurranse i mellomsegmentet, samt et bredt og lite konkurransedyktig modellprogram, sammen med gale finansielle og taktiske valg fra selskapets ledelse, førte Borgward-gruppen inn i en økonomisk krise mot slutten av 1950-tallet. En ny modell, Borgward Arabella, var tenkt å løse dette, men modellen solgte dårlig på grunn av kvalitetsproblemer.

I 1961 gikk Borgward konkurs, i en av de største konkursene Tyskland hittil hadde sett. Deler av fabrikken ble senere kjøpt av Hanomag.

Carl Borgward døde av et hjerteinfarkt den 28. juli 1963, i en alder av 72 år.


Borgward-gruppen
Borgward | Lloyd | Goliath | Hansa