Carl August Bjurstedt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Carl August Bjurstedt
Født21. desember 1929[1]
Død9. oktober 2019[1] (89 år)
Utdannet ved Luftkrigsskolen, Institutt for militær ledelse og operasjoner
Beskjeftigelse Offiser
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser

Carl August Bjurstedt (født 21. desember 1929 i Lillestrøm, død 9. oktober 2019 i Røyken) var en norsk offiser. Han avsluttet den militære karrieren som generalmajor i Luftforsvaret.

Bjurstedt var utdannet luftvernartillerist fra Luftforsvarets befalsskole og Luftvernartilleriets skyte- og våpenskole i 1949-1950. Han ble uteksaminert fra Luftkrigsskolen i 1954, og tok eksamen ved Forsvarets stabsskole i 1966 og tok Forsvarets høgskole. Han var senere blant annet sjef for Rekruttskolen på Gardermoen, Luftvernartilleribataljon Bardufoss, Luftkrigsskolen og Organisasjonsavdelingen i Luftforsvarsstaben. I 1981–1984 var han overadjutant hos kong Olav, før han senere ble stabssjef i Luftforsvarsstaben ved Forsvarets overkommando. I 1987 ble han utnevnt til generalkrigskommissær.[2] Han var den siste i embedet, som ble nedlagt ved opprettelsen av Vernepliktsverket i 1990. Bjurstedt var en av de åtte som bar kong Olavs båre under begravelsen, og han gikk ved siden av båren i prosesjonen.

Bjurstedt var ridder av første klasse av Dannebrogordenen (Danmark), kommandør av den Orden del Mérito Civil (Spania), Finlands hvite roses orden, Falkeordenen (Island) og Nordstjerneordenen (Sverige).[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]