Campaign for Nuclear Disarmament

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Campaign for Nuclear Disarmament («Kampanjen for kjernefysisk nedrustning»), forkortet CND, er en britisk organisasjon som kjemper for kjernefysisk avrustning av Storbritannia samt internasjonal kjernefysisk nedrustning og begrensning av atomvåpen gjennom internasjonale traktater, som Ikkespredningsavtalen. Den er mot militære handlinger som kan føre til bruk av atomvåpen, kjemisk krigføring og biologiske våpen, og er motstander av utbygging av atomkraftverk i Storbritannia.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Canon Collins (1905–1982), prest, fredsaktivist og CNDs første leder, under en demonstrasjon på Trafalgar Square i London 1961

CND ble dannet i 1957 og har siden da i perioder frontet fredsbevegelsen i Storbritannia. De hevder å være den største fredskampanjen rettet mot én sak i Europa. Siden 1958 har de organisert Aldermaston-marsjen som blir gjennomført hver[trenger referanse] påske fra Trafalgar Square i London til Atomic Weapons Establishment nær Aldermaston.

Fane for den tyske avdelingen av Leger uten grenser i et demonstrasjonstog mot atomkrig i Berlin 2011 som del av Aldermaston-marsjene.

«Peace-merket»[rediger | rediger kilde]

CND-symbolet ble designet av Gerald Holtom i 1958. Det ble seinere et internasjonalt freds- ogprotestsymbol brukt i mange utgaver over hele verden.[1]
Semafortegn for «N» og «D» Semafortegn for «N» og «D»
Semafortegn for «N» og «D»

Logoen for CND, designet av Gerald Holtom til bruk i Aldermaston-marsjen i 1958, har siden 1960-tallet blitt betraktet som et fredssymbol og er kjent over store deler av verden. På norsk kalles det ofte «peace-merket». Det enkle grafiske symbolet er meget gjenkjennbart. Holtom tok utgangspunkt i flaggposisjonene i semafor-tegnene for bokstavene «N» og «D», en forkortelse for Nuclear Disarmament («kjernefysisk avrustning»), og tegnet disse inn i en sirkel som skal symbolisere jordkloden.

Emblemet ble den første tiden spredt som et jakkemerke til støtte for CNDs atomprotestkampanje, men ble snart svært populært blant pasifister, militærnektere, venstreradikale og kritikere av Vietnamkrigen i den motkulturelle hippie-bevegelsen. På 1970-tallet ble symbolet kritisert av flere høyreradikale for å gi «kommunistiske, anti-kristne, satanistiske og nazistiske» assosiasjoner.

Dette merket er også identisk med annet historisk merke,det Keiser Neros merke. Det symbolisere det omvendte brukne kors, og står for: "Ned med Kristus". Innen satanismen er det et av de viktigste symbolene, og brukes flittig av dem.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]