Calathus melanocephalus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Calathus melanocephalus

Vitenskapelig(e)
navn
:
Calathus melanocephalus0
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn:
Hører til: Calathus,
Platyninae,
løpebiller,
biller
Habitat: på land, fuktige enger, langs vassdrag
Utbredelse: Europa, Asia, Nord-Afrika
finnes i Norge

Calathus melanocephalus er en av billene i delgruppen (underfamilien) Platyninae i familiegruppen løpebiller. Systematikken følger Carabidae of the World.[1]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Calathus melanocephalus finnes i hele Europa, i Asia og Nord-Afrika. Finnes vanlig i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Calathus melanocephalus er 8-9 mm lang og en generelt litt smale løpebiller med lange slanke bein. Oversiden er ganske flat, mens buksiden er mer rund. Hodet og dekkvingene er svart på farge. Brystskjoldet er lyst og gul-rødt på farge og har avrundede bakhjørner, det er omtrent like bredt som dekkvingene ved skuldrene. I nord og i fjellet finnes en mørkere variant, der hele brystskjoldet er mørkt. Både antennene og beina er gul-røde. Antennens fjerde ledd med fine korte hår og en lang børste/børster i spissen. (Krever forstørrelse for å se). Kloen (kloleddet) ytterst på beina har fine tenner på innsiden. Dekkvingene har tre børstepunkt i det tredje rillemellomrom.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Calathus melanocephalus på fuktige enger, i krattskog og langs vassdrag. Den finnes også i fjellet. Den tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres. Larvene lever som predatore.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Carabidae of the World søkedato: November 2008

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]