Calathus erratus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Calathus erratus

Vitenskapelig(e)
navn
:
Calathus erratus
Sahlberg, C.R., 1827
Norsk(e) navn:
Hører til: Calathus,
Platyninae,
løpebiller,
biller
Habitat: på land, tørr sandgrunn
Utbredelse: Europa, Asia
finnes i Norge
Underarter:
  • C. e. erratus
  • C. e. marginicollis

Calathus erratus er en av billene i delgruppen (underfamilien) Platyninae i familiegruppen løpebiller. Systematikken følger Carabidae of the World.[1]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Calathus erratus finnes i Europa, østover i Asia. Finnes i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Calathus erratus er 8,5-12 mm lang og en generelt litt smale løpebiller med lange slanke bein. Oversiden er ganske flat, mens buksiden er mer rund. Den er mørk brunlig svart på farge. Hunnen er mattere enn hannen som av og til kan ha en svak metallisk glans. Antennens fjerde ledd med fine korte hår og en lang børste/børster i spissen. (Krever forstørrelse for å se). Kloen (kloleddet) ytterst på beina har fine tenner på innsiden. Dekkvingene to børstepunkt i det tredje rillemellomrom. Brystskjoldets bakhjørner litt nedtrykt, med tydelige bakhjørnevinkler, ikke avrundet. Antenner og bein er lyse, gul-røde. Den ligner Calathus ambiguus, men den har en mer sørlig utbredelse (sjelden i Norden). C. ambiguus er dessuten noe lysere på farge.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Calathus erratus lever på tørre lokaliteter, vanligvis sandholdig mark med sparsom vegetasjon. Larvene lever som predatore.

Den tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Carabidae of the World søkedato: November 2008

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]