Kalsitonin gen-relateret protein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra CGRP-hemmer)
Hopp til navigering Hopp til søk

Kalsitonin gen-relateret protein (CGRP) (av eng. calcitonin gene-related peptide) er et nevropeptid i kalsitonin-peptidfamilien som finnes i to litt forskjellige former hos mennesket; α-CGRP og β-CGRP. Forhøyede nivåer av CGRP er blant annet kjent blant mennesker som lider av migrene, klasehodepine,[1][2] temporomandibulær dysfunksjon (TMD) og en rekke andre sykdommer, som hjertesvikt, arteriell hypertensjon og sepsis.

CGRP produseres både i perifere og sentrale nevroner. Det er et potent peptid som vasodilerer (øker blodstrømmen) og fungerer i transmisjon av smerteimpulser (nociception) og ved regenerering av nervevev etter skade.

Biokjemi[rediger | rediger kilde]

Både α-CGRP og β-CGRP er peptider med 37 aminosyrer. α-CGRP dannes ved en alternativ spleising av genet for kalsitonin som ligger i kromosom 11. Det mindre studerte β-CGRP avviker fra α-CGRP igjennom å være kodet i et separat gen i samme område, og det skiller seg kun av tre aminosyrer.

Regulering av uttrykket av CGRP kontrolleres gjennom signaltransduksjonen av cytokiner gjennom mitogen-aktiverende proteinkinaser (MAPK).

CGRP medierer sine effekter igennem en heteromer reseptor, som består av G-protein-koblet reseptor kalt CALCRL og et aktivitetsmodifiserende protein (RAMP1). CGRP-reseptorer finnes i hele kroppen.

CGRP-hemmer[rediger | rediger kilde]

Både CGRP og reseptoren for CGRP er mål for en ny type medikamentell behandling med såkalte CGRP-hemmere, som består av monoklonale antistoffer som har vist lovende resultater som hemmere av blant annet flere typer migrene og klasehodepine.[3][4] Ved å binde seg til CGPR-reseptoren hindrer (hemmer) effekten av CGRP på reseptoren og reduserer antallet anfall. Det er forventet at minst fire slike CGRP-hemmere vil komme på markedet i løpet av 2018. I motsetning til andre profylakser skal CGRP-hemmere være uten kjente bivirkninger.

Aimovig (erenumab) var den første CGRP-hemmeren som ble godkjent av FDA (U.S. Food and Drug Administration) 17. mai 2018. Den ble videre godtkjent av EMA (European Medicines Agency) den 26. juli 2018 og kommer på markedet i Norge i løpet av høsten 2018, men virkningen for klasehodepine er fortsatt usikker. Amerikanske tester viser at den kan være svært effektiv som profylakse for episodikere, men de innledende testene var ikke like positive for kronikere. Fra sommeren 2018 har det imidlertid blitt meldt at den allikevel kan være effektiv for kronikere, men i minst dobbel dose (140 mg). Normal dose er 70 mg og vil trolig koste rundt kr 5 500,00 når den blir tilgjengelig. Det er forventet at tre konkurrerende preparater vil komme på markedet ganske raskt. Ajovy (fremanezumab) ble i så måte godkjent av FDA den 14. september 2018, og Emgality (galcanezumab) den 27. september. Det fjerde preparatet er forventet å komme på markedet i nær framtid. (Kilde: Hodepine Norge)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vollesen ALH, Snoer A, Beske RP, et al. Effect of infusion of calcitonin gene-related peptide on cluster headache attacks: A randomized clinical trial. JAMA Neuro 2018; Epub 2018 9 Jul.​
  2. ^ Gelfand, A. A., & Goadsby, P. J. (2018). Cluster Headache and Calcitonin Gene-Related Peptide—More on Quantum Therapeutics in Headache Medicine. JAMA neurology. DOI:10.1001/jamaneurol.2018.1428
  3. ^ Dean, Signe (4. desember 2017). These Groundbreaking Migraine Prevention Drugs Just Smashed Clinical Trials. Science Alert. Besøkt 2018-09-29.
  4. ^ Lloyd, Katie A (4. januar 2018). The first effective drugs for preventing migraine may be available soon. The Conversation. Besøkt 2018-09-29.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata