Buypass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Buypass AS
Buypass fasade nydalsveien.jpg
Buypass' hovedkontor i Oslo
Org.formAksjeselskap
Org.nummer983 163 327
Etablert23. februar 2001[1]
Hovedkontor OsloRediger på Wikidata
LandNorge
Produkt(er)Digitalt sertifikat
Adm. dir. Gunnar Lindstøl
Antall ansatte90
OmsetningIncrease2.svg 225 mill. kr (2018)
Nettsted Offisielt nettsted

Buypass er et norsk IT-selskap som utvikler løsninger for elektronisk ID, e-signatur og betaling. Selskapet ble etablert i 2001, og eies av EVRY og Norsk Tipping. Buypass har i underkant av 90 ansatte, med hovedkontor i Oslo og avdelingskontor på Gjøvik. Buypass leverer løsninger til bruk både i forbrukermarkedet, private bedrifter og offentlige virksomheter. Buypass er sertifisert av EU som Qualified Trust Service Provider (QTSP).

Løsninger[rediger | rediger kilde]

Buypass-løsninger omfatter en helhetlig portefølje av sertifikater for elektronisk identifisering:

  • Personlig elektronisk ID (Buypass ID) på smartkort og mobil - inkludert patentert på operatøruavhengig mobil autentisering og betaling.
  • Virkesomhetssertifikat for autentisering, kryptering og signering på vegne av en virksomhet, inkludert sertifikater godkjent i Europa (eIDAS/PSD2) (QC eSeal)
  • SSL-sertifikater for kryptering av informasjon og identifisering av nettsteder/servere. Inkluderer SSL-sertifikater med Extended Validation (EV).

Over 2,8 millioner nordmenn har en Buypass ID på smartkort og/eller mobiltelefon.
Buypass er Norges eneste godkjente utsteder av SSL-sertifikater i henhold til internasjonale standarder (ETSI TS 102 042).

Konsesjoner og sertifiseringer[rediger | rediger kilde]

Buypass er registrert hos Nasjonal kommunikasjonsmyndighet som utsteder av kvalifisert ID i henhold til Lov om elektronisk signatur. Selskapet er deklarert i henhold til Selvdeklarasjonsforskriften og kravspesifikasjon for PKI i offentlig sektor. Buypass innehar konsesjon fra Finansdepartementet som e-pengeforetak i henhold til Lov om e-penger.

ETSI TS 102 042: Buypass er sertifisert i henhold til ETSI TS 102 042-standarden for utstedere av elektroniske sertifikater. Dette er en europeisk sertifisering på høyeste nivå, basert på EU-direktiver som e-signaturdirektivet, samt et sett av internasjonale standarder. Sertifiseringen er godkjent av alle de store leverandørene av nettlesere og operativsystem, som for eksempel Microsoft, Apple, Google, Opera, og Mozilla, for inkludering av våre rotsertifikater. Dette gir Buypass status som rot-CA – høyeste tillit på Internett. 

ISO 27001: Buypass er sertifisert i henhold til ISO 27001 – Styrings- /ledelsessystem for informasjonssikkerhet. Standarden har en helhetlig tilnærming til informasjonssikkerhet.

ISO 9001:2008: Buypass er sertifisert i henhold til ISO 9001:2008 – Styrings- /ledelsessystem for kvalitet. Standarden er den vanligste og internasjonalt mest anerkjente standarden som sikrer kvaliteten på varer og tjenester i forholdet mellom leverandør og kunde. Standarden er prosessorientert og legger vekt på løpende forbedringer og kundetilfredshet.

PCI DSS: Buypass er godkjent i henhold til kreditkortselskapenes datasikkerhets-standard PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard). 

Medlem av CA/Browser Forum.

Qualified Trust Service Provider i Europa

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brønnøysundregistrene, Enhetsregisteret, w2.brreg.no, besøkt 28. november 2020

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]