Hopp til innhold

Buyeo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kongedømmet Buyeo
Buyeo
Hangul: 부여
Hanja: 夫餘
RR: Buyeo
MR: Puyŏ
Opphørt494
HovedstadBuyeoseong
Areal60 000 km²
StyreformKongedømme
MonarkØstre Buyeo

Haemosu? ?–?
Hae Buru 86–48 f. Kr.
Geumwa 48–7 f. Kr.
Daeso 7 f. Kr. –22
Galsa Buyeo
Kong av Galsa 21 –?
Dodu ?–68
Senere Buyeo
Wigutae ?–?, 1. århundre
Ganwigeo ?–?, 2. århundre
Maryeo ?–?, 2. århundre
Uiryeo ?–285
Uira 286 –?
Hyeon ?–346
Yeoul ?–384

Jan ?–494
Offisielle språkBuyeo
ReligionKoreansk sjamanisme
Eksisterte239 f. Kr. – 494

Kongedømmet Buyeo eller Puyŏ (kinesisk: 夫餘; hanyu pinyin: Fúyú) var et gammelt koreansk kongedømme beliggende i området fra det nordre Koreahalvøya og inn i dagens Mandsjuria fra rundt andre århundre f. Kr. til år 494 da det overgav seg til kongedømmet Goguryeo. Både og Baekje anså seg som Buyeos etterfølger.

Kildene er sparsomme og motsigende, men det er spekulert i at Øst-Buyeo brøt ut i 86 f. Kr. Det opprinnelige Buyeo refereres av og til etter dette som Bukbuyeo (Nord-Buyeo). Jolbon Buyeo var en liten stamme nord for Koreahalvøya og Mandsjuria. Ifølge Samguk Sagi ble det i 504 av tributtemmisær Yesilbu nevnt at en ikke lenger kunne skaffe gull fra Boyeo fordi en var drevet ut av Malgal og Somna og blitt absorbert av Baekje. Det er også vist til at keiser Shizong ønsket at Buyeo skulle gjenvinne sin fordums storhet. I 538 endret Baekje navn til Nambuyeo (Sør-Buyeo).

Historie[rediger | rediger kilde]

Tidligere tre kongedømmer i Korea, ca. år 1.
Asia ca år 400.

Nord-Buyeo[rediger | rediger kilde]

Tidlig historie[rediger | rediger kilde]

Trolig var grunnleggeren av kongedømmet Buyeo Dongmyeong (ingen relasjon med Jumong som grunnla Goguryeo). Etter grunnleggelsen brakte Hae Mosu (解慕漱; «Himmelens sønn») kongehoffet til det nye kongepalasset der de utnevnte han til konge. Hae Mosu kalte sitt nye kongedømme «Buyeo» for å vise at han var den virkelige tronfølger av Buyeokongene. Buyeo er ofte kjent som «Bukbuyeo» (Nord-Buyeo).

Jumong er beskrevet som sønn av Hae Mosu og Yuhwa (柳花), datter av Habaek (河伯).

Under angrep[rediger | rediger kilde]

Tidlig i 2. århundre støttet den kinesiske krigsherren i Liaodong, Gongsun Du, Buyeos angrep på xianbeiene i nord og Goguryeo i øst. Etter Sima Yis angrep på Liaodong sendte den nordkinesiske Wei-dynastiet Guanqiu Jian for å angripe Goguryeo. En militærstyrke ledet av Wang Qi (王頎), ble ønsket velkommen av Buyeo. Den brakte med seg detaljert informasjon om kongedømmet til Kina.[1]

I 285 invaderte den xianbeiske Murong-stammen under ledelse av Murong Hui Buyeo, presset kong Uiryeo (依慮) til selvmord og tvang relokalisering av hoffet til Okjeo.

Goguryeo angrep noe før 347 og bodro til ytterligere forverring. Kongedømmet hadde minstet kjerneområdet nær Harbin, og flyttet nå sørvestover til Nong'an. Rundt 347 ble Buyeo angrepet av Murong Huang fra Tidlige Yan og kong Hyeon (玄) ble tatt til fange.

Fall[rediger | rediger kilde]

Et minne fra Buyeo er fra området rundt dagens Harbin som var under innflytelse fra Goguryeo. Buyeo betalte tributt til det nordlige Weidynasti i 457, men ellers ser det ut til at det ble kontrollert av Goguryeo. I 494 ble Buyeo angrepet av det Wuji (mohe: 勿吉, 물길), og Buyeohoffet flyttet på ny og overgav seg til Goguryeo.

Hwaseong
Hwaseong
Koreas historie ・ (Tidslinje)
Paleolitikum
Jeulmun
Mumun
Hwanin
HwanungShinshi
Dangun Wanggeom
Perioder i koreansk
historieWon-
samguk

(108-57fKr)


Samguk
(57fKr-668)

Sør-Nord
(698-935)
Hu-
samguk

(892-935)
Gojoseon
(2333fKr-108fKr)
GijaWiman
Gojoseon–Han-krigen
Han’s fire kommanderier
Jin
Jinhan
Byeon-
han
Mahan Okjeo
Don-
gye
Buyeo
Gaya Baekje
(18fKr-660)
Goguryeo
(37fKr-668)
Wei/Sui/
Tang-krigene

Silla
(57fKr-935)
Slaget ved Hwangsanbeol
Silla–Tang-krigen

Balhae
(696-926)
Hubalhae
Jeong-anguk
Dongdan
Huba-
ekje
Tae-
bong
Kongedømmet Goryeo
(918-1392)
Goryeo–Khitan-krigeneChoe-regimetDobang
MongolinvasjoneneSambyeolchoWihwa-retretten
Kongedømmet Joseon
(1392-1897)
TamnaSejong den store/HangulImjinkrigen
MandsjuinvasjoneneGapsinkuppetDonghakopprøret
Keiserdømmet Korea
(1897-1910)
Japans kolonisering av Korea
(1910-1945)
(Japans generalguvernør / Koreas eksilregjering)
Delingen av Korea
(1945-1948)
Folkerepublikken Korea  · USAMGIK
Sør-Korea
(1948-dd)
Koreakrigen
(1950-1953)
Nord-Korea
(1948-dd)
Koreansk gjenforening
Tidslinje over Koreas historie
Liste over Koreas monarker
Portal: Korea

Øst-Buyeo[rediger | rediger kilde]

Se også: Dongbuyeo

Ifølge Samguk Sagi og andre kilder ble kongedømmet Dongbuyeo (86 f. Kr. – 22 AD) skilt ut øst for Bukbuyeo, nær Okjeo. Bukbuyeos konge døde og hans bror, Hae Buru overtok som ny konge av Bukbuyeo.

Ifølge skapelsesmyten fant Hae Buru et gyllent froskelignende barn under en stor stein. Han gav det navnet Geumwa («gyllen frosk») og utnevnte han senere til kronprins.

Geumwa ble konge etter Hae Burus død. Geumwa møtte Yuhwa, datter av Habaek, og brakte henne tilbake til palasset. Det er sagt at hun ble gjort gravid av sollyset og la et gyllent egg. Geumwa gjorde mange forsøk på ødelegge egget, men lyktes ikke, og gav det tilbake til Yuhwa. Ut av egget kom Jumong, som senere grunnla kongedømmet Goguryeo. Jumong flyktet senere til Jolbon Buyeo etter at kong Geumwas sju sønner hadde forsøkt å drepe han.

Geumwas eldste sønn, Daeso ble neste konge. Daeso angrep Goguryeo under kong Yuri. Goguryeo tredje kong Daemusin angrep Dongbuyeo og drepte Daeso. Etter interne stridigheter falt Dongbuyeo fell og ble absorbert av Goguryeo.

Gwanggaetostelen nevner Dongbuyeo som en vasallstat av Goguryeo, selv lenge etter at det ble ødelagt. Kronologien stemmer ikke med Samguk Sagi, og det spekuleres i om Dongbuyeo i denne betydeningen egentlig betyr en gjenoppbygging av Dongbuyeo, rundt 285.

Jolbon Buyeo[rediger | rediger kilde]

Mange historiske kilder indikerer at «Jolbon Buyeo» (卒本夫餘, 졸본부여), refererer til det gryende Goguryeo eller dets hovedstad.

I 37 f. Kr. ble Jumong første Goguryeokonge. Jumong erobret Okjeo, Dongye og Haengin, og vant tilbake noe av Buyeo og tidligere gojoseonterritorier.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Buyeo var et landbrukssamfunn som drev på det vide slettelandet i Mandsjuria. Skikker og vaner er for det meste dokumentert i Sanguo Zhi, en gammel kinesisk tekst. De holdt i hevd en komplisert sosial struktur.

Språk[rediger | rediger kilde]

Buyeospråk tilhører en språkfamilie som er i slekt med språk benyttet i Goguryeo og Baekje, trolig tilhører alle språk familien altaiske språk, men dette er ikke etterprøvd og verifisert. Kinesiske kilder sier at buyeospråket er likd språket i Goguryeo, men svært forskjellig fra mohefolket.[2][3][4][5]

Buyeospråket i seg selv er ukjent, med unntak av noen få ord, men antas å ha vært likt språk benyttet i Gojoseon, Goguryeo øg østre Okjeo.

Arv[rediger | rediger kilde]

Den kinesiske historikeren Jin Yufu utviklet på 1930-tallet en lineær modell for avstamming for folk i Mandsjuria og det nordre Korea, fra kongedømmene Buyeo, Goguryeo og Baekje til dagens koreanske nasjonalitet. Senere historikere på nordøst-Kina har bygd på denne modellen.[6] Men både klassiske og moderne kinesiske historikere har en tendens til å minimere bidragene fra de omkringliggende «barbariske» kongedømmene. Dette kan sees i det moderne Mandsjuria, der arkeologiske utgravninger som involverer Goguryeofunn nektes besøkt av koreanske vitenskapsfolk.

Både Goguryeo og Baekje avså seg som etterfølgere av Buyeo. Kong Onjo, Baekjes grunnlegger, skal etter sigende ha vært sønn av kong Dongmyeong, Goguryeos grunnlegger. Baekje endret sitt navn til Nambuyeo (남부여, 南夫餘 «Sør-Buyeo») i 538.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ikeuchi, Hiroshi. «The Chinese Expeditions to Manchuria under the Wei dynasty», Memoirs of the Research Department of the Toyo Bunko 4 (1929): 71-119. p. 109
  2. ^ 人形似夫餘, 言語不與夫餘句麗同. <三国志>
  3. ^ 挹婁, 古肅愼之國也. 在夫餘東北千餘里, 東濱大海, 南與北沃沮接, 不知其北所極. 土地多山險. 人形似夫餘, 而言語各異. <後漢書>
  4. ^ 勿吉國在高句麗北, 舊肅愼國也. … 言語獨異.<魏書>
  5. ^ 勿吉國在高句麗北, 一曰靺鞨. 言語獨異.<北史>
  6. ^ The War of Words Between South Korea and China Over An Ancient Kingdom: Why Both Sides Are Misguided 10. september 2004

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]