Buvika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Buvika
Buvika sett fra øst.
LandNorges flagg Norge
FylkeTrøndelag
KommuneSkaun
Postnummer7350 Buvika
Areal1,46 km²
Høyde o.h.10 meter
Kart
Buvika
63°18′42″N 10°11′10″Ø

Buvika er et sted i Skaun kommune i Trøndelag. Sammen med Ilhaugen utgjør det tettstedet Buvika/Ilhaugen. De største boligfeltene i Buvika er Ilhaugen, Brekka, Lereggen og Havenget. Nyere boligfelt er Krokuslia, Saltnes Park, Hammerslia og Mølnbakken.

Buvika er i stor befolkningsvekst for tiden. Noe av dette kan forklares med ny E39, som letter adkomsten til tettstedet og kommunen for øvrig. Det er dessuten et naturlig sted å bosette seg på grunn av den nære beliggenheten til Trondheim. Tettstedet har få egne arbeidsplasser. Mange av innbyggerne pendler derfor til arbeidsplasser i nabokommunene.

Sentralt i bygda står kornsiloer og fabrikkbygninger som tilhører det som før het Piene mølle, lokalt: "Mørna". Ved Piene Mølle var det 1913–14 en arbeidskonflikt kjent som streiken i Buvika, hvor en streikende ble drept. Hendelsen er utgangspunktet for det dramatiske musikkspillet Skottet i Buvika av Idar Lind og Knut Anders Vestad, som hadde urpremiere 1. mai 2008. Piene-familien har ikke lenger eierskap i mølla, men den er i full drift med 36 årsverk ansatt. Den eies nå av Cernova, som igjen eies av Stiftelsen Fritt Ord og Felleskjøpet Agri.

Buvika sitt idrettslag heter Buvik IL, med fotballavdeling og skiavdeling. Idrettsanlegget i Buvika omfatter kunstgressbane, gressbane og Skaunhallen.

Buvika er sentrum i Buvik sokn av Den norske kirke, tilhørende Orkdal prosti og Nidaros bispedømme. Buvik menighet disponerer Buvik kirke og Buvik menighetshus.

Inntil 1. januar 1965 var Buvika en del av Buvik kommune.

Litteratur[rediger | rediger kilde]