Bromley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bromley
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Bromley
Admin. grevskap: Stor-London
Seremon. grevskap: Stor-London
Status Sted i Ytre London
Postkode: BR3

Bromley er en by (town) og kjerneområdet i bydelen Bromley i London. Sentrum ligger omkring femten kilometer sørøst for Charing Cross. Frem til 1965 var Bromley en by i Kent, og den har beholdt sin bystatus selv om den er innlemmet i Stor-London.

Navnet kommer fra gammelengelsk brōme-hlǣwe, «koste-åsen», og er først stavet Bramelewe i 1272. Ordet brōme ble gjerne brukt i forbindelse med rydninger, der skogen var «feiet bort».

Bromley regnes med blant ti større bysentra i Londonplanen. Stedet har en gågate og et stort kjøpesenter i sentrum, samt Bromley Civic Centre. To jernbanestasjoner, Bromley South og Bromley North, har forbindelser til London Victoria, London Blackfriars og Grove Park.

Fotballklubben Bromley FC spiller pr. 2007 i Isthmian League Premier Division.

Kjente innbyggere[rediger | rediger kilde]

Et av de mest kjente bysbarna er forfatteren H.G. Wells, som ble født i Bromley i 1866. En æresvegg til hans minne står på Market Square, og ble renovert i 2005. På veggen minnes også Charles Darwin, som bodde i Downe like utenfor Bromley.

Blant andre kjente personer som har bodd eller bor i Bromley finner man Thomas James Harper, David Bowie, Peter Frampton, Aleister Crowley, Jill Cruwys, Pjotr Kropotkin, Topper Headon, Gary Paffett, Mike Conway og Enid Blyton.