Brockenspekter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Et brockenspekter

Et Brockenspekter (tysk Brockengespenst), også kalt Brockenspøkelse, er ens forstørrede og forvrengte skygge kastet mot tåke eller skyer når man har solen i ryggen. Fenomenet kan oppstå på en hvilken som helst tåkelagt fjellside eller skybanke, og kan også observeres fra fly. Siden Brocken, en fjelltopp i Harz-fjellene i Tyskland, så ofte er tåkelagt, og samtidig er lett tilgjengelig, oppstår fenomenet ofte der, og det er derfra fenomenet har fått navnet sitt. Brockenspekteret ble observert og beskrevet av Johann Silberschlag i 1780, og har siden ofte blitt gjengitt i litteratur om regionen.

Et spekter av et fly.

«Spekteret» opptrer når solen skinner bak en fjellklatrer som ser ned fra en fjelltopp inn i et tåkehav. Lyset prosjekterer klatrerens skygge framover inn igjennom tåken, og ofte i en merkelig triangulær form på grunn av perspektivet. Den tilsynelatende forstørrelsen av skyggen er en optisk illusjon som oppstår når den som observerer fenomenet anslår at skyggen i relativt nære tåkedotter er like langt unna som landemerker man kan skimte igjennom tåken, eller når det ikke er noen landemerker i nærheten som lar en anslå avstanden til skyggen. Skyggen vil også kastes mot vanndråper i forskjellige avstander fra øyet, noe som også vil være med på å forvirre dybdesynet. Skyggen kan se ut som om den beveger seg på grunn av bevegelser i skylaget den kastes mot, og variasjoner i tettheten innad i skyene.

Skyggefigurens hode er ofte omgitt av en lysende glorie, ringer av farget lys som oppstår når solen skinner på likt formede vanndråper. Effekten oppstår på grunn av diffraksjonen av synlig lys.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Shenstone, A. G. «The Brocken Spectre», Science, Volume 119, Issue 3094, pp. 511-512
  • Goodrich, Samuel Griswold. Peter Parley's wonders of the sea and sky. (1851)
  • Minnaert M. The Nature of Light and Colour in the Open Air (Dover Books on Earth Sciences) (1954) (Paperback)
  • Greenler, R, «Rainbows, halos, and glories», (Cambridge University Press), (1980).
  • Dunlop, Storm (2002). The Weather Identification Handbook. Harper Collins UK. s. 141. ISBN 1-58574-857-9. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]