Broch of Mousa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Broch of Mousa
Broch of Mousa i landskapet
Broch of Mousa, interiør ovenfra

Broch of Mousa er det best bevarte eksempel på en broch, og den høyeste i sitt slag. Den ble antakelig bygget ca. 100 f.Kr. og er ett av ca. 570 liknende anlegg i Skottland, Orknøyene og Shetland. Broch of Mousa ligger på vestsiden av Mousa, en liten øy sørøst i Shetland.

Brochen er bygd helt i tørrmur, uten noen form for bindemiddel. Målt i diameter ved foten er den en av de minste, og den har det minste indre rommet, men til gjengjeld har den de desidert tykkeste murene. Som den eneste broch er den fullstendig bevart helt til topps, og er 13,5 meter høy. Det er en inngang på bakkenivå. Innvendig går en trapp opp til rundgangen på toppen av tårnet. Broch of Mousa er det eneste anlegget som har disse elementene intakt.

På gulvet inne er et sentralt ildsted og brønn. Rundt veggene er det steinbenker. Sannsynligvis har det vært en indre trekonstruksjon med tak. Det er også tre mindre rom inne i selve muren. Broch of Mousa har tydeligvis vært i bruk i lang tid. Den nevnes i både Egil Skallagrimsons saga og Orkneyinga saga.

Den første beskrivelsen av Broch of Mousa fra moderne tid er fra 1774. I 1814 ble anlegget besøkt og beskrevet av Walter Scott. Den første arkeologiske gjennomgangen var ved Henry Dryden i 1852. Da var rommet i brochen fylt opp med naturlig avfall og kulturlag. Potensialet for informasjon fra slike lag var ukjent den gang. Så i 1861 ble rommet rensket for blant annet store mengder dyrebein. Det var relativt få gjenstandsfunn, noe av det, bl.a. skår av leirkar, er tatt vare på ved National Museum of Scotland i Edinburgh.