Hopp til innhold

Brigham Young

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brigham Young
Født1. juni 1801[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
USAs flagg Whitingham i Vermont
Død29. aug. 1877[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (76 år)
USAs flagg Salt Lake City
BeskjeftigelseSnekker, glassmed, predikant, og mormonerpresident
Embete
 • Governor of the Territory of Utah (1851–1858) Rediger på Wikidata
EktefelleMiriam Angeline Works (1824-33) (død)
Hadde flere andre koner
FarJohn Young[5]
MorAbigail Nabby Howe
SøskenPhineas Young
Joseph Young
Lorenzo Dow Young
Barn
15 oppføringer
Susa Young Gates
Zina P. Young Card
Maria Young Dougall
B. Morris Young
Brigham Young Jr.
Don Carlos Young
John Willard Young
Joseph Angell Young
Oscar Brigham Young
Mahonri Moriancumer Young
Ernest Irving Young, Sr.
Emily Augusta Young
Willard Young
Alice Young Clawson
Clarissa Young Spencer
NasjonalitetUSA
GravlagtMormon Pioneer Memorial Monument
Signatur
Brigham Youngs signatur

Territorier avstått av Mexico til USA i 1848. Delstaten Utah lett kjennelig ved markeringen av innsjøen Store Saltsjø. Gadsden-kjøpet fra 1853 i gult

Brigham Young (født 1. juni 1801 i Whitingham i Vermont i USA, død 29. august 1877 i Salt Lake City) var den annen profet og president for Jesu Kristi kirke av siste dagers hellige, populært kalt mormonene. Han grunnla Salt Lake City og mange andre byer i Utah og flere andre av veststatene. Han har blitt kalt «den amerikanske Moses» på grunn av sin rolle i koloniseringen av et område av Mexico som senere ble amerikansk og etterhvert ble til delstaten Utah.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Young kom fra en bondefamilie i Vermont og arbeidet som omreisende snekker og glassmed.[trenger referanse] I 1824 giftet han seg med Miriam Angeline Works. Året før var han blitt metodist, men etter å ha lest Mormons bok kort etter at den ble utgitt i 1830 og blitt tiltrukket av dens budskap gikk over til mormonismen. Han ble offisielt opptatt i kirken i 1832, og dro til Canada som misjonær. Hans første kone døde i 1833, og deretter tilsluttet Young seg mange mormoner som slo seg ned i Kirtland i Ohio.

Young var sterkt engasjert i sin nye tro. Han ble ordinert til apostel og ble en av det såkalte quorum av de tolv apostler (De tolv apostlers råd) den 14. februar 1835.

Under de antimormonske forfølgelser i Missouri sent i 1830-årene mistet han alt sitt gods og måtte tåle mye motgang. I 1840 og 1841 misjonerte han i England. Mange av dem han konverterte kom over til USA og slo seg ned i de mormonske bosetninger der. I 1840-årene var Brigham Young en av dem som grunnla byen Nauvoo i Illinois ved elven Mississippi. Den var den gang omtrent jevnstor med Chicago, og ble kirkens hovedsete.

Mens kirkepresidenten Joseph Smith var i fengsel i påvente av rettssak, ble han og broren Hyrum Smith drept av en bevæpnet mobb i 1844. Det ble uenighet om hvem som skulle tre i hans sted som leder av kirken. Under et møte der dette skulle diskuteres, mente mange å gjenkjenne Joseph Smiths røst og endatil utseende da Brigham Young tok ordet. For mange var det et tegn på at Young var den utvalgte leder, og de flokket seg om ham. Andre ville ikke gå med på det, og det kom til splittelse.

Etter tre år under De tolv apostlers råd reorganiserte Young et nytt første presidentskap og ble erklært president for den største gjenværende fraksjon i (etter at et annet lederskap var etablert i Pittsburgh) i 1847. Gjentatte konflikter fikk Young til å føre sin gruppe til et område i det som i dag er Utah men var da del av Mexico. Young organiserte reisen som skulle føre de troende gjennom Nebraska, der de lå i vinterkvarter, og til Salt Lake Valley dit de ankom 24. juli 1847.

Ikke lenge etter avstod Mexico dette nordligere området til USA. Young bad da den amerikanske kongressen om å etablere en ny delstat der, ved navn Deseret. Men i stedet ble Utah-territoriet skapt, og Young ble innsatt som dets guvernør. Nå ledet han både de kirkelige og de økonomiske forhold. Han gikk inn for selvstendighet og selvberging. Mange av Utahs byer ble grunnlagt av Young.

Da de føderale myndighetene fikk overdrevne meldinger fra Utah om misforhold i dommerstanden bestemte president Buchanan seg for å innsette en ikke-mormon som guvernør. Tropper ble sendt avsted, men Brigham Young klarte å holde dem stangen militært en vinter. Han la planer om å brenne Salt Lake City og ta med seg sine tilhengere til Mexico, men ombestemte seg i siste stund og gikk med på å fratre som guvernør.

Et spørsmål som stadig melder seg er om Brigham Young var involvert i å beordre det som er blitt kjent som Mountain Meadows-massakren i Washington County i 1857.[trenger referanse] Saken er ikke entydig avklart. Det ble sendt bud fra ham til å la vogntoget gjennom uforstyrret, men budet kom for sent, og folket der som hadde blitt paranoid på grunn av forrige forfølgelser som noen i vogntoget var beryktet å ha deltatt i begikk en grusom folkeslakt av hele vogntoget med hjelp av paiuteindianere.[trenger referanse] Young ble en gang siktet for mord i saken, men den kom aldri til doms. Lokal-lederen John D. Lee ble henrettet på stedet, som ansvarlig for det.

I tillegg til å grunnlegge Utah, organiserte Young også Mormon Tabernacle Choir og grunnla University of Deseret i 1850 ( i dag University of Utah). Brigham Young University er oppkalt etter ham.

Han praktiserte polygami, og hadde flere koner. Han sørget for byggingen av bygningene Lion House og Beehive House for seg og sin familie. Han oppholdt seg i Beehive House da han døde.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Brigham-Young, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person-ID brighamyoungb[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ a b Gran Enciclopèdia Catalana, Gran Enciclopèdia Catalana-ID 0072967[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ a b Mormon Literature & Creative Arts, Mormon Literature and Creative Arts Database kunstner-ID brigham-young, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ Genealogics[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Leonard J. Arrington: Brigham Young. American Moses. Knopf, New York NY 1985, ISBN 0-394-51022-4.
 • Jeffery Ogden Johnson: Determining and Defining „Wife“: The Brigham Young Households. In: Dialogue. A Journal of Mormon Thought. Vol. 20, No. 3, Fall 1987, ISSN 0012-2157, S. 59–70, online (PDF; 3.08 MB).
 • Morris R. Werner: Brigham Young, der Moses der Mormonen. Ein seltsamer Heiliger. Orell Füssli, Zürich u. a. 1928.
 • Leah D. Widtsoe: Brigham Young, der Mann der Stunde. Herausgegeben von der Kirche Jesu Christi der Heiligen der Letzten Tage. Schweizerisch-Deutsche Mission u. a., Basel u. a. 1936.
 • Lehren der Präsidenten der Kirche: Brigham Young. (pdf) Kirche Jesu Christi der Heiligen der Letzten Tage, Salt Lake City, Utah, USA 1997.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]