Strangitter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Strangittene er en gren av De siste dagers hellige som utgjør et ganske lite samfunn i dag. Offisielt kaller de seg Church of Jesus Christ of Latter Day Saints.

Strangittene ble til som en gruppe rundt forkynnelsen til James Jesse Strang. Han påstod å ha fått et brev fra Joseph Smith hvor det ble fortalt at han var sett ut til å være den neste lederen. Han hevdet også å motta forskjellige åpenbaringer. Strangs etterfølgere den første tiden kom til å telle flere tusen personer. De dannet et samfunn med et hovedsete på Beaver Island i Michigansjøen. Strang ble utropt som deres konge. Det oppstod imidlertid opptøyer etter en stund, og Strang ble skutt ned og døde av skadene. Mange forlot samfunnet etter dette, men noen fortsatte å tro på Strangs budskap.

Kirkens nåværende hovedvarter er i nærheten av Burlington, Wisconsin. I tillegg til Bibelen, Mormons bok og Lære og pakter forholder kirken seg også til åpenbaringer som Strang skal ha mottatt. Kirken praktiserer forskjellige innvielsesseremonier. Tilhengerne praktiserer dåp for døde, men bare for døde som antas å ha tatt i mot budskapet. Kirken holder fast ved læren om evige ekteskap. Kirken forkynte polygami før i tiden og Strang selv hadde flere koner, men i dag har man sluttet å praktisere det.

Plassering i Siste dagers hellige-bevegelsen[rediger | rediger kilde]