Kristi Samfunn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Community of Christ
Reorganized Church of Jesus Christ of Latter Day Saints, Community of Christ
Kristi Samfunn
HovedgrenSiste Dagers Hellige
Grunnlagt1860
Antall medlemmer250 000 (ukjent)[1]
GeografiHovedsakelig i USA, men har medlemmer i 40 land
LandUSA
HovedkontorIndependence
BekjennelseskrifterBibelen, Lære og Pakter, Mormons Bok
MedlemskapNational Council of Churches
Nettstedwww.cofchrist.org (en)

Kristi Samfunn, kjent som den Reorganiserte Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige fram til navnebytte i 2001[2], er den nest største kirken av Siste Dagers Hellige. Den oppgir å ha omkring 250 000 medlemmer i omkring 40 land. Dens hovedkvarter er i Independence i Missouri.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Etter Joseph Smiths død var det tvister om hvem som skulle overta ledelsen. Flertallet av mormonere fulgte Brigham Young, som ledet dem til det som nå er Utah. Men noen ble værende tilbake i Illinois, inkludert noen av de nære slektningene til Smith.

I 1850-årene stod det frem en gruppe som mente at Joseph Smith's sønn, som også het Joseph Smith, var den rette til å overta etter faren. Han var bare 11 år da faren ble myrdet. Da han vokste opp ble han lederen for den gruppen som dannet den reorganiserte kirke i april 1860. Hans mor støttet dannelsen av kirken, skjønt det er usikkert om hun virkelig var regnet som et formelt medlem.

Smith døde i 1914. Året etter ble hans sønn Frederick Madison Smith anerkjent som den neste lederen. Han ble etterfulgt av sin bror Israel A. Smith, som igjen ble etterfulgt av en tredje bror, W. Wallace Smith. Han ble etterfulgt av sin sønn Wallace B. Smith. Etter ham kom den første som ikke tilhørte familien, W. Grant McMurray.

I 2001 skiftet kirken formelt navn til Community of Christ.

Kjennetegn[rediger | rediger kilde]

De som dannet kirken godtok ikke polygami. De benektet at Joseph Smith forkynte og praktiserte polygami. De forkastet mange av de læresetningene som Utah-kirken fremholdt og hevdet at det ikke var i tråd med den opprinnelige læren. De eier også tempelet i Kirtland i Ohio. Det ble tilkjennegitt dem i 1880 etter en rettssak.

Kirken har et syn på Gud som ligner mer på det som er vanlig for kristne. Kirken forkaster dåp til fordel for avdøde og også mange av de andre seremoniene som Utah-kirken praktiserer.

Imidlertid har kirken i den senere tid begynt å følge en mer liberal teologi. Kirken har for eksempel godtatt kvinnelige prester siden 1984. Dette har ført til at noen har brutt ut av kirken og dannet The Restoration Church of the Latter Day Saints og The Remnant Church of the Latter Day Saints.

Plassering i Siste Dagers Hellige-bevegelsen[rediger | rediger kilde]
















Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://s3.amazonaws.com/monkdev.mnk.26072/uploaded/a/0e13535791_1641229532_audit-report-for-fiscal-year-2020.pdf.
  2. ^ Scherer, Mark Albert, 1950-. The journey of a people. Independence, Missouri, USA. ISBN 978-0-8309-1381-7. OCLC 844084146. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]