Mormons bok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mormons bok
orig. The Book of Mormon
Forfatter(e)Mormon, Joseph Smith
SpråkEngelsk
SjangerHellig skrift, kristendom
Utgitt1830
ForlagJesu Kristi kirke av siste dagers hellige
OCLC67629277

Mormons Bok (norsk utgave)

Mormons bok er ifølge De siste dagers hellige (mormonere) et annet testamente om Jesus Kristus. I mormonersamfunnets åttende trosartikkel heter det at «...Bibelen er Guds ord så langt den er riktig oversatt...» og at «...Mormons Bok er Guds ord».

Bokens innhold[rediger | rediger kilde]

Med det skipet reiste de til et sted i det vi kjenner som Amerika, men det vites ikke nøyaktig hvor.

Boken inneholder opptegnelsene til profeter som i fortiden skal ha levd på det amerikanske kontinentet, og har mange likheter med Bibelens budskap. Noen deler av boken er direkte sitat fra Kong James' bibel[trenger referanse]. Boken ble for første gang utgitt på engelsk i 1830.[1] Oversettelsen ble etter det de troende forteller, utført ved inspirasjon av Joseph Smith jr.

Bokens navn kommer fra en Mormon, general for en hær som ble utslettet i et slag omtrent 421 e.Kr., og som var den nest siste forfatteren som begynte et sammendrag av hans folks opptegnelser på graverte gullplater. Sammendraget ble fullført av sønnen Moroni etter farens død. Etter han hadde fullført det, skal han ha gjemt platene nedgravd i ei steinkiste på en ås som heter Cumorah, nord i delstaten New York i USA. Han kom deretter til Joseph Smith som engel tidlig på 1800-tallet og viste ham hvor steinkista var, slik at Smith kunne oversette opptegnelsen.

Det fortelles blant annet om Lehi, som profeterte for Jerusalems innbyggere før byen falt for Babylonia omtrent 600 f.Kr. Slik boka 1. Nephi beretter, dro han etter Guds befaling ut fra Jerusalem da de jødiske myndighetene forkastet advarselsbudskapet, og søkte etter livet hans. Familien fant veien til havet gjennom en årelang reise som beduiner sydøst ved rødehavskysten til Nahom i Jemen, og så mot øst, ved søndre kant av Rub al Khali, og antagelig ned til Dhofar-området i nåtidens Oman, hvor sønnen Nephi ble befalt av Gud å bygge skip. Med det skipet reiste de til et sted i det vi kjenner som Amerika, men det vites ikke nøyaktig hvor.

Lehi og Nephi fortsatte som forkynnere for de som slo seg ned i disse «koloniene», men folket ble splittet mellom disse foran-nevnte «rettferdige» og de resterende «gjenstridige» som nedstammet fra de andre. Opptegnelsene ble vedlikeholdt og ført videre av Lehis og Nephis etterkommere blant de rettferdige, som beholdt mye av sin etniske og religiøse identitet.

I 3. Nephi finnes beretningen om Jesu Kristi tilkomst til den vestlige verden etter hans oppstandelse fra de døde, og som skal etter sigende ha blitt bevart i fortellinger hos mayakulturen og andre sivilisasjoner.

Det berettes om at Nephitene fant flere gullplater fra en enda eldre sivilisasjon – jaredittene – som utslettet seg i borgerkrig, og et sammendrag av deres historie finnes i Ethers bok.

Da selve nephitenes samfunn falt sammen i «ondskap» etter to hundre års fred og lykke etter Jesu besøk til dem, ble de utslettet av folkene omkring som «de urettferdige». Den eneste overlevende, general Moroni, flyktet langt mot nord i årevis, og i tidens løp gjemte han opptegnelsen som skulle fremkomme i de siste dager, før og i forberedelse til Kristi annen tilkomst, slik at Mormons bok kunne være det andre testamente om at Jesus er Kristus, for å videre bekrefte bibelens testament.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

 • 1. Nephis bok — Lehis families utvandring fra Jerusalem, rundreise i Arabia, og seiling til Amerika.
 • 2. Nephis bok — Geistlig og historisk beretning om Nephitenes utvikling i Amerika
 • Jakobs bok — Nephis sønns geistlig ministerium til Nephitene
 • Enos bok — Om en nephitisk mann som fant syndenes tilgivelse ved stor tro og dagens lang bønn
 • Jaroms bok — En meget kort bok om lag 440-355 f. Kr.
 • Omnis bok — En annen meget kort bok etter den forrige, som beretter om flere små forfattere
 • Mormons ord — Noen korte observasjoner av sammendragsforfatteren
 • Mosiahs bok — En lang doktrinal-historisk bok av en nephitisk konge og sønnen hans, også inneholder historien om oppdagelsen av enda en koloni av jøder som kom til det amerikanske kontinent, men mistet sin etnisk identitet, og etter hvert sluttet seg til nephitene
 • Almas bok — En prests lang, doktrinal-historisk bok
 • Helamans bok — Videreførelse av doktrinet og den nephitiske historie av prestens sønn, opp til Kristi tid
 • 3. Nephis bok — Sagnet om hendelser på det amerikanske kontinent om Kristi livstid, korsfestelsen, og hans komme til folket i Amerika etter hans oppstandelse
 • 4. Nephis bok — Videreførelse av den nephitiske historie til begynnelsen av samfunnssammenbruddet
 • Mormons bok — Noen av sammendragforfatterens videre observasjoner
 • Ethers bok — Beretningen om det forrige jaredittiske samfunnet hvis opptegnelser ble oppdaget av Nephitene (berettet om i Mosiahs bok), hvis folk hadde utvandret omkring tiden da folkeslagene adskilles, når tungemål ble forvirret
 • Moronis bok — Bokas fullendelse av Mormons sønn Moroni, som beretter om nephitenes utslettelse. Moroni gir også doktrinal lære.

Norsk utgave[rediger | rediger kilde]

Boken ble oversatt til dansk i 1851, som det første språket utenom engelsk. Denne ble brukt i Norge frem til 1950, da den første norske oversettelsen utkom. En revidert norsk oversettelse utkom i 2002.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Mormon.org: The Book of Mormon Besøkt 19. april 2015

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]