Hopp til innhold

Breimsbygda Idrettslag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Breimsbygda Idrettslag
Org.nummer875 516 582
Nettsidehttp://www.breimsbygda.no
Idrettsgren(er)Alpint
fotball
friidrett
håndball
HjemmebaneByrkjelo stadion, Firdahallen
UtmerkelserIdrettens Verdipris
LandNorge
By/kommuneGloppen
StedBreim

Breimsbygda Idrettslag (BBIL) er et fleridrettslag fra Breim i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane. Idrettslaget er en sammenslåing av idretten i den todelte dalen Breim, med Breim IL fra Reed, og Indre Breim IL fra Byrkjelo. Sammenslåinga fant sted i 1989. Moderklubbene er mye eldre, og BIL er fra 1911. Klubben har idrettstilbud innen friidrett, volleyball, fotball, håndball, orientering og alpin.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bygda Breim var i mange år delt, med et idrettslag i hver av de to bygdesentra, Reed og Byrkjelo. Reed hadde et idrettslag etablert i 1900, ved navn Breim Idrætsforening, men det er uvisst hvor lenge dette laget eksisterte. I 1911 ble Indre Breim Idrettslag (IBIL) etablert for området rundt Byrkjelo. Seks år senere, i 1917 ble Breim Idrettslag skipet i for innbyggerne rundt Reed.

Begge klubbene hadde markante utøvere, og spesielt fra 1970-tallet kom flere utøvere til gode resultater. Fra Indre Breim IL var alpinisten Even Hole den største, men ca. ti NM-titler, og deltakelse i en rekke verdenscuprenn fra siste del av 1970-årene og fremover. Klubben hadde også håndballag som spilte kvalifisering til toppdivisjonen på 1970-tallet, og hadde fem sesonger i andre divisjon.

I Breim Idrettslag (BIL) var det friidrett som dominerte, med kasteren Greta Sårheim Veien som vant 2 NM-gull, 3 sølv og 2 bronse i spyd i perioden 1973 til 1980, samt bronse i diskos, og mellomdistanseløperen Svein Førde med bronse på 1500 meter i 1978.

I 1981 fikk Byrkjelo stadion kunstdekke (Spurtan), og året etter klarte idrettslaga i samarbeid å starte friidrettsstevnet Byrkjelo Games. I flere år trakk stevnet verdensstjerner til den vesle bygda. Merlene Ottey, Mary Slaney og Steve Cram er blant navnene som deltok. I 1988 ble Hovedmesterskapet i friidrett arrangert her.

I 1987 slo friidretten i bygda seg sammen i navnet Breimsbygda friidrettslag (Breimsbygda FIL (BBFIL)). Samme året vant Bård Sandal junior-NM på 400 meter hekk, og BBFIL vant gull på 1000 meter stafett i det samme mesterskapet. Året etter kvalifiserte Arne Indrebø seg for junior-VM i friidrett i Canada.

Den vellykkede sammenslåelsen av friiidretten og det tette samarbeidet mellom klubbene i forbindelse med Byrkjelo Games og NM 1988 gjorde at idrettslaga slo sammen all aktivitet under navnet Breimsbygda idrettslag i 1989. Året etter ble Gloppen Friidrettslag etablert som paraplyklubb for hele kommunen.

BBIL har senere fått tildelt NM i friidrett i 1999, 2011 og 2018. 2011 var 100-årsjubileum for Breim IL, den eldste av moderklubbene. Byrkjelo Games ble siste gang arrangert i 1998, og det foreligger ikke planer om å ta opp igjen arrangementet.

Kjente utøvere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]