Breakfast Club

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Breakfast Club
orig. The Breakfast Club
Generell informasjon
Sjanger Dramakomedie
Ungdomsfilm
Nasjonalitet USA Amerikansk
Utgitt USA 15. februar 1985
Norge 20. august 1985
Lengde 97 min.
Språk Engelsk
Aldersgrense 16 år (1985)
Bak kamera
Regissør John Hughes
Manus John Hughes
Produsent John Hughes
Ned Tanen
Musikk Keith Forsey
Sjeffotograf Thomas Del Ruth
Klipp Dede Allen
Foran kamera
Hovedroller Emilio Estevez
Paul Gleason
Anthony Michael Hall
Judd Nelson
Molly Ringwald
Ally Sheedy
Annen informasjon
Filmselskap Universal Pictures
Budsjett $ 1 million USD
Totalomsetning $ 51,5 millioner USD
Eksterne lenker

Breakfast Club (originaltittel: The Breakfast Club) er en amerikansk dramakomedie- og ungdomsfilm fra 1985 med Emilio Estevez, Anthony Michael Hall, Judd Nelson, Molly Ringwald, Ally Sheedy og Paul Gleason i hovedrollene. Regi og manus er ved John Hughes.

Tittellåten er "Don't You (Forget About Me)", fremført av popgruppa Simple Minds. Låta ble en stor hit midt på 1980-tallet.

Handling[rediger | rediger kilde]

Fem High School-elever med forskjellig bakgrunn og interesser må tilbringe en lørdag på skolen som straff for forskjellige forseelser.

Vi møter her fem av de mest klassiske high school-karakterene: idrettstjernen, pøbelen, nerden, den alternative og den pene samlet på ett brett. Alle fem har på hver sin måte gjort seg fortjent til å sitte igjen, til alt overmål på en lørdag formiddag, og dette får uante konsekvenser. De har ingenting til felles, de liker heller ikke hverandre, så her er det duket for et skikkelig oppgjør. Men i løpet av dagen nærmer de seg hverandre og det oppstår en slags solidaritet mellom dem. Da de endelig forlater skolen på ettermiddagen, gjør de det med et litt mer nyansert syn på livet.

En film om kommunikasjonsproblemer, ensomhet, sorg, glede og galskap.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Breakfast Club regnes av mange som den viktigste og mest betydningsfulle ungdomsfilmen som er lagd. Filmen er av magasinet Entertainment Weekly kåret til tidenes beste High School-film [1]. Den hadde en stor påvirkning på både ungdomsfilm og populærkultur på 1980-tallet. I tillegg ble filmens tittelmelodi, "Don't You (Forget About Me)", fremført av Simple Minds, svært populær og nådde førsteplassen på U.S. billboards i 1985. Sangen er blitt et symbol for ungdomsfilm.

Filmen ble en publikumsuksess og spilte inn over $45 millioner på kino i USA alene [2]. Den har fått høye 90 % på Rotten Tomatoes [3].

Regnes i dag som en kultfilm.

Anmelderen på CINERAMA gav den terningkast seks og skrev følgende: «Filmen er strålende godt skrevet av John Hughes, som også har regien. Dialogen er treffende, både den morsomme, den mer bitende satiriske og ikke minst den såre og utleverende. Karakterene er så renskåret og gjennomførte at de nærmest grenser over i en parodi, og det er nettopp det som får dette kammerspillet til å fungere.»[1]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]