National Gallery

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
National Gallery
PlasseringTrafalgar Square
ArkitektWilliam Wilkins
LederGabriele Finaldi (2015–)[1]
Etablert1824
Åpnet1824
Årlig besøkstall6 011 007
Kart
1 = National Gallery Research Centre
National Gallery
51°30′32″N 0°07′42″V
AdresseTrafalgar Square, London WC2N 5DN
Nettstedhttps://www.nationalgallery.org.uk/, https://www.nationalgallery.org.uk

National Gallery sett fra Trafalgar Square

National Gallery, det britiske nasjonalgalleri, er et nasjonalt kunstgalleri som ligger på Trafalgar Square i London, Storbritannia. Det ble grunnlagt i 1824 og har en samling på over 2300 malerier fra midten av 1200-tallet fram til 1900.[2]

Om galleriet[rediger | rediger kilde]

Galleriet er en ideell organisasjon som ikke er registrrert hos eller underlagt kontrollen til Charity Commission for England and Wales siden det faller under det britiske departementet for kultur, media og sports kontroll.[3] Galleriets samlinger tilhører Storbritannias innbyggere og adgang til hovedsamlingen er gratis, mens det for enkelte spesialutstillinger kreves inngangspenger.

I motsetning til lignende kunstmuseer på det europeiske fastlandet, ble ikke National Gallery opprettet for å nasjonalisere en eksisterende kunstsamling tilhørende de kongelige eller et fyrstehus. Det ble til da den britiske regjering kjøpte 38 malerier fra John Julius Angersteins arvinger i 1824. Angerstein var en forsikringsmegler og kunstmesén. Etter dette kjøpet ble museets samlinger formet hovedsakelig av dets første direktører, mest kjent er sir Charles Lock Eastlake, og av private donasjoner som til sammen utgjør to tredjedeler av dets samlinger.[4] Den totale samlingens størrelse er liten sammenlignet med mange europeiske nasjonalgallerier, men den er encyklopedisk i sin utstrekning; de fleste betydelige utviklinger i vestens kunst «fra Giotto til Cézanne»[5] er representert med viktige verker. Tidligere ble det sagt at dette nasjonalgalleriet var blant de få som hadde alle sine verker fast utstilt,[6] men det er ikke lenger tilfelle.

Den nåværende bygningen er den tredje som huser galleriets kunst, ble formgitt av William Wilkins i årene 1832 til 1838. Kun fasaden som er vendt mot Trafalgar Square er stort sett uforandret siden bygningen ble oppført, mens resten av den har blitt utvidet stykke for stykke i løpet av årene som nasjonalgalleriet har eksistert. Wilkins' bygning har ofte blitt kritisert for å være estetiske ufullkommen og at den var for liten, noe som førte til at Tate Gallery for britisk kunst ble etablert i 1897. Sainsbury-fløyen, en utvidelse mot vest som er tegnet av arkitektene Robert Venturi og Denise Scott Brown, er et kjent eksempel på postmodernistisk arkitektur i Storbritannia. Siden våren 2008[7] har Nicholas Penny vært direktør for galleriet.

Høydepunkter i samlingene[rediger | rediger kilde]

Kunstverk[rediger | rediger kilde]

Høydepunkter
Nederlandsk maleri
Engelsk maleri
Flamsk maleri
Fransk maleri
Tysk maleri
Italiensk maleri
Spansk maleri

Høydepunkter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ National Gallery, «Dr Gabriele Finaldi», besøkt 7. desember 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Skulpturer og annen kunst er i Victoria and Albert Museum, mens British Museum huser tidligere kunst, ikke-vestlig kunst, trykk og tegninger, og kunst fra senere enn 1900 er ved Tate Modern. En del britisk kunst er i National Gallery, men den nasjonale samling av britisk kunst er hovedsakelig i Tate Britain.
  3. ^ «Constitution». The National Gallery.
  4. ^ Gentili, Augusto; Barcham, William; Whiteley, Linda (2000): Paintings in the National Gallery, London: Little, Brown & Co., s. 7
  5. ^ Chilvers, Ian (2003): The Concise Oxford Dictionary of Art and Artists. Oxford Oxford University Press, s. 413. Michael Levey, senere galleriets ellevte direktør, benyttet denne setningen som tittel på en populær avhandling om europeisk maleri: Levey, Michael (1972): From Giotto to Cézanne: A Concise History of Painting. London: Thames and Hudson
  6. ^ Potterton, Homan (1977): The National Gallery, London, London: Thames & Hudson, s. 8
  7. ^ Maddocks, Fiona (27. november 2007). «The National Gallery finds the right man». The Evening Standard. Arkivert fra originalen 12. januar 2009. Besøkt 7. mai 2012.  «Arkivert kopi». Archived from the original on 12. januar 2009. Besøkt 7. mai 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]