Boye Ullmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Boye Ullmann
Boye Ullmann.JPG
Født5. mai 1954[1]Rediger på Wikidata (68 år)
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Embete
Parti Arbeidernes kommunistparti, Rød Valgallianse, RødtRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Viggo Halvdan Ullmann (født 5. mai 1954), kjent som Boye Ullmann, er en norsk fagforeningsmann og politiker. Han er faglig leder i Nei til EU.[2] og medlem av Rødts faglige utvalg. Ullmann arbeider i dag[når?] som organisasjonsarbeider i Fellesforbundet.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Ullmann er født og oppvokst på Lillehammer og er utdannet verktøymaker. Han var klubbleder i Fellesforbundet sin klubb ved Norwesco AS i nesten 20 år. Etter en konflikt med ledelsen sluttet han der på begynnelsen av 2000-tallet. Han har hatt en rekke verv i fagbevegelsen, i organisasjonslivet på venstresiden og i Rødt.

AKP og RV[rediger | rediger kilde]

Ullmann var fra 1970-årene medlem av Arbeidernes Kommunistparti (AKP). På 1980-tallet var han sekretær i partiets internasjonale utvalg og jobbet blant annet med å bygge opp Afghanistan-komiteene i Norge.[3] Ullmann meldte seg ut av AKP i 2001 i protest mot det han mente var voldsromantiske tendenser i partiet. Han fortsatte som aktivist i Rød Valgallianse (RV).

Rødt[rediger | rediger kilde]

Ullmann spilte en viktig rolle i sammenslåingen av AKP og RV til det nye partiet Rødt. På RVs landsmøte i 2005 foreslo han at partiene skulle innlede forhandlinger om å slå seg sammen. I 2007 var sammenslåingsprosessen gjennomført og Rødt ble stiftet.

I 2008 markerte Ullmann seg som en sterk kritiker av stalinistgruppa Tjen folket, og oppfordret medlemmene i gruppa til å melde seg ut av Rødt. Han beskrev tankegodset til Tjen folket som «søppel og skrot».[4] Alle kjente medlemmer av Tjen Folket ble siden ekskludert fra Rødt.

Ullmann satt i Rødts arbeidsutvalg i perioden 20122015. Ved stortingsvalget i 2013 var han partiets 3. kandidat i Oslo. I perioden 2015-2017 er han medlem av partiets faglige utvalg.

Arbeid mot sosial dumping[rediger | rediger kilde]

I 2013 var Ullmann med på å avsløre sosial dumping i form av livsfarlig arbeid og underbetaling blant rørleggere som arbeidet ved Coops nye storlager på Gardermoen.[5] Rørleggerne fikk med Ullmanns hjelp full erstatning fra Coop.[6] Rørleggerne ble i 2014 tildelt varslerprisen Stockmanns hammer og rettet en spesiell takk til Ullmann.[7]

Ullmann har markert seg som en skarp kritiker av EØS-avtalen og mener denne står i veien for arbeidet mot sosial dumping i norsk arbeidsliv.[8][9][10]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ stortinget.no, stortingsrepresentant-ID BOYULL[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ neitileu.no Styret - Boye Ullmann Arkivert 22. januar 2015 hos Wayback Machine.
  3. ^ Fri Fagbevelse: Boyes kamper
  4. ^ Hans Petter Sjøli (29.05.2008). «– Søppel og skrot». Klassekampen: 4.  «Rødt-veteran Boye Ullmann oppfordrer alle medlemmer av stalinist-gruppa Tjen Folket til å gå ut av Rødt [...] Han retter spesielt oppfordringen til Rødt-medlemmet Kjell Gunnar Larsen i Haugesund, som ifølge Ullmann er 'partieier' i den stalinistiske gruppa».
  5. ^ TV2: Risikerer livet for 50 kroner timer
  6. ^ Spanjoler som varslet om Coop får nå full erstatning
  7. ^ Fri Fagbevegelse: Stolte Stockmann-vinnere
  8. ^ Fri Fagbevegelse: - Blir ikke kvitt sosial dumping med EØS-avtalen
  9. ^ ABC Nyheter: – Ta kon­se­kven­sene av EØS, LO!
  10. ^ VG: Nei-sjef om å droppe EØS-avtalen: Nesten ingen snakker norsk lenger