Borrelia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Borrelia
Borrelia burgdorferi
Borrelia burgdorferi
Vitenskapelig(e)
navn
:
Borrelia
Norsk(e) navn: Borrelia
Hører til: Spirochaetaceae
Antall arter:
Habitat:
Utbredelse:
Delgrupper:

Borrelia er en fellesbetegnelse på over hundre forskjellige bakterier.[1] Borrelia burgdorferi sensu lato er samlebetegnelsen for flere spiroketarter fra borreliagruppen hvorav minst tre, B. burgdorferi sensu stricto, B. afzelii og B. garinii, er kjent for å være humanpatogene. De to siste dominerer klart i Norge og Sverige. Sykdommen som forårsakes av Borrelia kalles Lyme borreliose, eller lymes sykdom.

Mikroben har et større dyrereservoar, muligens viktigst blant visse smågnagere, og overføres ved bitt av middyret flått (Ixodes ricinus), ofte kalt «skaubjørn» eller «skaumann».

Hvor finnes borrelia[rediger | rediger kilde]

Borrelia forekommer i hovedsak i Nord-Amerika og Europa, og det er betydelige geografiske forskjeller de forskjellige bakterietypene seg imellom. Borrelia burgdorferi sensu stricto er den dominerende underarten som er årsak til borreliose i USA, mens Borrelia afzelii og Borrelia garinii er medvirkende i de fleste europeiske tilfellene. Det er også beskjeden forekomst av borrelia i deler av Sør-Amerika, Asia og Afrika.

I Norge finnes borrelia i midder som vi har rundt hele kysten opp mot Nordland fylke. Skogflått er en av mange flåtter og har flere navn: bl.a. Skaumann, Skaubjørn, Hantikk. Det varierer mellom de forskjellige landsdeler hvor stor andel av flåttbestanden som har bakterien. Det varierer fra opptil 40-50% i områder rundt Oslofjorden, til en sjeldenhet i andre landsdeler.

Flåtten er blodsugende og går på flere vanlige dyreslag og mennesker. Hvis flåtten er smittet av bakterien, kan den overføre bakterien til dyr eller menneske som den biter seg fast i for å suge blod. Selskapsdyr som katt og hund kan ha flått i pelsen, og parasitten kan overføres til mennesker. Dette kan unngås ved at dyrene behandles med spesielle midler mot flått.

Undersøkelser av flått i Norge antyder at i enkelte områder kan opptil 60 % av flåttpopulasjonen være infisert med B. burgdorferi.[2]

Borreliose[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Flåttbårne sykdommer

Dersom man blir bitt av flått som er infisert med borrelia kan man utvikle borreliose. Det vanligste tidlige symptomet på infeksjon er utslett rundt bittstedet, men ikke alle pasienter som infiseres opplever dette. Senere symptomer kan være diffuse og kan ofte forveksles med sykdommer som kronisk utmattelsessyndrom og fibromyalgi. Påvist borreliose behandles med antibiotika.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/Taxonomy/Browser/wwwtax.cgi?id=138
  2. ^ Hantikk – Smittespreder for fe og folk Arkivert 13. januar 2006 hos Wayback Machine. av Snorre Stuen, Institutt for Småfeforskning, NVH, Sandnes.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]